Friday, November 25, 2011

Ketahui Sejarah Asal Usul Keturunan Bugis Di Malaysia

Sebelum itu suka saya tegaskan di sini Saya Bangga Jadi Anak Bugis ceh ceh ceh.. ingin mengetahui sejarah bugis di Malaysia.. ini dia 100% copy cat daripada www.portalbugis.com.. baca artikel asal di sini..


Sebaik sahaja Raja Bugis menerima utusan dari Raja Sulaiman, angkatan tentera Bugis terus datang dengan 7 buah kapal perang menuju ke Riau. Raja Kechil telah ditumpaskan di Riau dan melarikan diri ke Lingga dalam tahun Hijrah 1134. Sebagai balasan, Raja Sulaiman telah bersetuju permintaan Raja Bugis dimana  mereka mahukan supaya raja-raja Bugis dilantik sebagai Yamtuan Besar atau Yang Di-Pertuan Muda, bagi memerintah  Johor, Riau and Lingga secara bersama jika semuanya dapat ditawan.


Setelah Bugis berjaya menawan Riau, Raja Sulaiman kemudiannya pulang ke Pahang, manakala raja Bugis pula pergi ke Selangor untuk mengumpulkan bala tentera dan senjata untuk terus menyerang Raja Kechil. Semasa peninggalan tersebut, Raja Kechil telah menawan semula Riau semasa raja Bugis masih berada di Selangor.


Setelah mendapat tahu Riau telah ditawan oleh Raja Kechil, Bugis terus kembali dengan 30 buah kapal perang untuk menebus semula Riau, semasa dalam perjalanan menuju ke Riau, mereka telah menawan Linggi (sebuah daerah di Negeri Sembilan) yang dikuasai oleh Raja Kechil. Setelah Raja Kechil mendapat tahu akan penawanan itu, baginda telah datang ke Linggi untuk menyerang balas. ddPehak Bugis telah berpecah dimana 20 buah dari kapal perangnya meneruskan perjalanan menuju ke Riau dan diketuai oleh 3 orang dari mereka. Raja Sulaiman telah datang dari Pahang dan turut serta memberi bantuan untuk menawan semula Riau. Dalam peperangan ini mereka telah berjaya menawan kembali Riau dimana kemudiannya Raja Sulaiman dan Bugis telah mendirikan kerajaan bersama.

Setelah mengetahui penawanan Riau tersebut, Raja Kechil kembali ke Siak kerana baginda juga telah gagal menawan semula Linggi dari tangan Bugis. Hingga kini Linggi telah didiami turun-temurun oleh keturunan Bugis dan bukan daerah Minangkabau.


Pada tahun 1729, Bugis sekali lagi menyerang Raja Kechil di Siak dimasa Raja Kechil ingin memindahkan alat kebesaran DiRaja Johor (Sebuah Meriam) ke Siak. Setelah mengambil semula kebesaran DiRaja tersebut, Raja Sulaiman kemudiannya ditabalkan sebagai Sultan Johor dengan membawa gelaran Sultan Sulaiman Badrul Alam Shah yang memerintah Johor, Pahang, Riau, and Linggi.


Sultan Sulaiman telah melantik Daeng Marewah sebagai Yamtuan Muda Riau. Kemudian adik perempuannya Tengku Tengah pula dikahwinkan dengan Daeng Parani yang mana telah mangkat di Kedah semasa menyerang Raja Kechil disana.  Seorang lagi adik Sultan Sulaiman Tengku Mandak dikahwinkan dengan Daeng Chelak ( 1722-1760) yang dilantik sebagai Yamtuan Muda II Riau 1730an. Kemudian anak Daeng Parani, Daeng Kemboja dilantik menjadi Yamtuan Muda III Riau (yang juga memerintah Linggi di Negeri Sembilan).


Anak Daeng Chelak, Raja Haji dilantik sebagai Yamtuan Muda IV Riau dimana baginda telah hampir dapat menawan Melaka dari tangan Belanda dalam tahun 1784 tetapi akhirnya baginda mangkat setelah ditembak dengan peluru Lela oleh Belanda di Telok Ketapang, Melaka. Baginda telah dikenali sebagai Al-Marhum Telok Ketapang.


Dalam tahun 1730an, seorang Bugis bernama Daeng Mateko yang berbaik dengan Raja Siak mengacau ketenteraman Selangor. Ini menjadikan Daeng Chelak datang ke Kuala Selangor dengan angkatan perang dari Riau. Daeng Mateko dapat dikalahkan kemudiannya beliau lari ke Siak. Dari semenjak itulah daeng Chelak sentiasa berulang-alik dari Riau ke Kuala Selangor. Lalu berkahwin dengan Daeng Masik Arang Pala kemudian dibawa ke Riau.


Ketika Daeng Chelak berada di Kuala Selangor penduduk Kuala Selangor memohon kepada beliau supaya terus menetap di situ sahaja. Walau bagaimana pun Daeng Chelak telah menamakan salah seorang daripada puteranya iaitu Raja Lumu datang ke Kuala Selangor. Waktu inilah datang rombongan anak buahnya dari Riau memanggil Daeng Chelak pulang ke Riau dan mangkat dalam tahun 1745.


Pakaian tradisional bugis.. pakaian ini masih dipakai oleh pasangan pengantin masyarakat bugis di negeri Sabah, sumber cikguanah.blogspot.com


Pakaian tradisional Bugis.. baju Bodo.. sumber smamuhiyogya.org

'Askara Lontara Bugis'.. tulisan Bugis, sumber http://w-yudi.blogspot.com

Benarkah Blog Peribadi Kurang Mendapat Sambutan?

Yeah!! page rank (PR) kini kembali kepada yang dulu, Alexa jugak sudah mula meningkat tak sangka pulak cepat dia naik.. err cepat kah? hahaha.. 27 entries daripada ashgive.com selepas tukar domain Sep. lalu, menyebabkan aku terpaksa merangkak daripada awal semula.. bolehla untuk blog cikai cikai macam ni.. lagipun blog tak hebat mana, memang padan la dengan kedudukan.. "riak padahal orang lain lagi superb" (monolog dalaman)..

Sebenarnya orang kita ni adalah antara rakyat yang ter paling addicted dengan internet, Malaysia berada dikedudukan top top ya sila maklum.. rasanya rakyat dia mati kalau tak dapat online sehari hahahaha.. internet bagaikan makanan ruji di negara ini..

Sebab itu laman laman sosial seperti facebook dan twitter sangat mendapat sambutan dalam negara kita.. blog pun sama, semakin hari semakin banyak blog yang wujud, ia bagaikan fenomena.. dan pada masa yang sama sudah tentu semakin ramaila si penggila trafik dan PR hahahaha.. tak de la, maksudnya persaingan kedudukan web page dalam google semakin sengit..

Selalunya blog peribadi kurang mendapat tempat dalam google dan masyarakat tempatan er tempatan.. walaupun sudah ramai yang menyerlah tapi jika dibandingkan dengan blog yang bertemakan artis/ hiburan, politik dan info-news serta cerita cerita pelik tapi benar even kadang kadang mengarut, blog jenis ini lah yang lebih cepat mendapat sambutan.. dengan syarat gigih itu harus ada la..

Sebab tu juga nenek aku pesan, jangan cerita yang personal sangat dalam blog, light light sudah la.. kang orang termuntah katanya, kalau boleh buat blog yang berinformasi lagi bagus.. tapi aku jawab kat nenek aku.. "ndak pa la bah nek.. blog orang suka hati orang la bah mau buat apa.. macam diary untuk di baca jak bah tu hehehe".. (dialog rekaan semata)..

So, adakah benar blog peribadi kurang mendapat sambutan?? emmm...

Blog bagaikan sejambak bunga.. tak de kaitan.. mengada hahaha..

Tuesday, November 22, 2011

Kejayaan Malaysia Dan Pengajaran Setelah Apa Yang Mereka Telah Lakukan


First of all aku pun nak ucap tahniah kepada team Malaysia Harimau Muda kerana berjaya merangkul emas perlawanan bola sepak sukan SEA 26 malam tadi.. memang syok la, even kemenangan ditentukan dengan sepakan penalti tapi kejayaan ini sangat bermakna kerana ia berlaku di depan ribuan penyokong Indonesia itu sendiri selaku tuan rumah..

Tidak perlula aku nak mengulas tentang game semalam sebab merata rata sumber korang boleh dapat.. newspapers hari ne je pun semua kat tajuk utama, internet blog pun sama, twitter dan facebook apatah lagi.. banyak komen komen positif dan sokongan yang kita boleh baca.. well done, saybas.. aku bangga jadi anak Malaysia..

Mungkin inila yang harus dibayar oleh rakyat Indonesia setelah apa yang mereka lakukan terhadap kita.. walaupun bukan mewakili keseluruhan tindakan daripada rakyat Indo tapi apa yang mereka telah lakukan itu benar benar menguris hati kita..

Doa orang yang teraniya pasti dimakbulkan Allah.. itula hakikat perlu kita sedari.. tergamak mereka mempersendakan lagu Negaraku, membakar Jalur Gemilang, cacian di media massa dan internet serta ancaman keselamatan terhadap pasukan negara sehingga perlu dilindungi menggunakan kereta perisai barracuda..

Banyak pengajaran yang kita boleh perolehi daripada apa yang berlaku.. sebagai negara serumpun kita seharusnya hidup bersatu padu, tidak lagi primitif dikongkong dengan isu isu lama yang hampir memecahbelahkan dua negara yang mempunyai banyak persamaan darisegi bahasa, budaya, kepercayaan dan peradaban..

Dididik dengan sifat hormat menghormati/ menghormati tetamu sudah pasti telah menjadi resepi ketamadunan antara rakyat dua negara serumpun.. sifat ini sinonim dengan negara Indonesia-Malaysia sehingga ia dikenali umum daripada segenap pelusuk dunia..

Di masa yang mendatang, di harap kita semua lebih sensitif menolak perihal yang boleh merosakkan hubungan baik di antara dua negara yang sedia terjalin.. lebih banyak perkara penting yang boleh dilakukan bersama untuk memajukan negara.. bukan sahaja sukan, tapi ekonomi, kemanusiaan, keselamatan serantau dan isu isu global..

Ingat sahabatku, Israel laknatullah dan sekutunya akan sentiasa melihat peluang yang ada untuk menghancurkan sesiapa yang mereka anggap sebagai musuh.. lihatlah apa yang berlaku di asia barat.. jangan kita pula menjadi mangsa seterusnya.. fikir fikirkanla..  salam ukhwah..

Monday, November 21, 2011

Sandakan, Majlis Kahwin, Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre Dan Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary

Walaupun aku ni berasal daripada Sabah tapi ini adalah kali pertama aku masuk pusat bandar Sandakan dan pegi kawasan kawasan yang menarik di sekitarnya.. pernah sekali pun sampai kat hospital Duchess of Kent sebab terlibat dengan kemalangan dan satu lagi sebab penerbangan daripada Sabah nak gi KL.. tu je, tak pegi mana mana pun..

Apa yang menarik kat Sandakan? mungkin korang dah pernah tengok dalam tv.. sebenarnya ada banyak tempat tempat yang menarik.. kalau nak bejalan seharian memang tak sempat.. daripada pusat membelibelah, tempat makan, tempat bersejarah, taman dan pusat pusat pemuliharaan haiwan macam macam ada..

Semalam aku pegi Sandakan, kalau korang baca entry aku yang semalam semalam aku dah bagi tahu (perlu ke nak bagi tahu?)hahaha.. tujuan utama nak menghadiri majlis kahwin, tapi dah alang alang, terus je la pegi bandar, Sepilok dan Labuk Bay.. memang tak sempat nak pegi semua tempat sebab kitaorang balik hari..

Bandar dia pun tak dapat nak explore semua, kitaorang just singgah kat Wisma Sandakan lalu kat Sunday Market,  membelih belah kat Sandakan Kain Cantek dan Genting Mall, pastu singgah rehat kat Harbour Garden minum minum dan makan ais kacang.. sedap yam yam.. kena gerak cepat sebab ada beberapa tempat lagi nak pegi..

Kalau bab makan jangan cakap la...

Agak kecewa masa singgah kat Sepilok.. tak dapat nak jumpa orangutan kat situ sebab diorang dah masuk kedalam hutan semula.. kalau nak pegi Sepilok timing dia kena betul sebenarnya, sebab orangutan tu kena bagi makan (orangutan feeding time) pada setiap pukul 10 pagi dan pukul 3 petang, masa nak tengok diorang pun lebih kurang dalam 40 minit je, time diorang makan tu la.. pastu diorang masuk semula ke dalam hutan.. so sad, kitaorang sampai dah pukul 4, memang tak dapat la nak tengok..

Tapi kalau nak sangat korang boleh pegi, sewa penginapan kat Sepilok Jungle Resort.. boleh jalan jalan masuk di sekitar hutan sepilok dan banyak aktiviti lain..visit sepilokforestedge.com

Walaupun tak sempat nak masuk Sepilok tapi kitaorang sempat pegi Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary.. juga antara tenpat yang best kat Sandakan.. kat situ boleh tengok monyet broboscis atau nama tempatan dia monyet bangkatan.. ala monyet yang hidung dia panjang tu bah..hehehe..

Nak masuk Malaysian resident kena bayar rm15 sorang tuk dewasa, rm 5 tuk kanak kanak dan untuk standard digital camera rm 10 sebijik.. yang non resident rate dia lain..

Tengok la monyet monyet tu.. comel dan lucu muka dia hehe.. yang ni confirm tak de kat semenanjung rasanya.. kat pulau Borneo je ada.. dalam gambar kat atas tu ialah feeding time diorang, datang berduyun duyun daripada hutan paya bakau.. ada jantan dan betina (dapat bezakan sebab nampak tetek dan kote dia), ada yang mengandung (sebab nampak perut dia buncit) dan ada jugak yang menggendong anak dia haha.. memeng best la tengok bintang ni.. tengok hidong diorang, klik gambar utuk kejelasan yang nyata.. (time ni la tak puas hati dengan lens kamera sigh!!)..

Selain proboscis monkey@ monyet bangkatan@ monyet panjang hidung ada lagi satu jenis monyet yang colour hitam..ish! lupa nak tanyak orang kat situ yang ni jenis monyet apa.. tapi cak korang tengok, comel kan? hehehe.. monyet ni tak takut, dia datang dekat dengan kitaorang, sebab tu aku dapat tangkap gambar yang terang sikit.. alolololo.. dia suka makan kacang panjang..

Dan yang ini adalah aktiviti bird watching.. ni apa nama jenis burung ni? burung kakak tua ek? ka burang enggang? hahaha.. satu jenis burung je la ya.. kalau nak full package korang boleh menginap di Nipah Resort boleh follow banyak aktiviti macam night walk (fireflies), river cruise, bird watching at paya bakau, jungle tracking (low land forest) dan banyak lagi..

Apa apa pun seronok bejalan semalam.. konvoi, tiga kereta kul 9 malam baru sampai rumah.. memang puas hati la.. korang yang duduk kat semenanjung tu bila lagi nak datang sabah.. mari la sini.. bagus bah!! :)

Sunday, November 20, 2011

UK Fun Fair Macam Sweet Home Alabama

Korang layan tak lagu Sweet Home Alabama.. aku ter paling aku suka versi yang Kid Rock nyanyi tu.. hebak.. kalau dengar lagu tu aku terbanyang cowboy town, ada funfair dan summer time.. harap maklum ya, aku bajet duduk kat oversea jap kah kah kah..

Sebenarnya aku nak bagi tahu korang aku pegi Fun Fair, itu dia hahaha.. mukadimah saja cakap pasal lagu Sweet Home Alabama kan.. jangan kau bilang Lahad Datu itu duduk kat tengah tengah hutan rimba tropika.. ada rumah panjang, sungai dan gajah.. no no no no..


Lahad Datu ada UK Fun Fair ok, yang sangat klasik FM, amazing, gojes dan awesome.. hampir nak sama taraf dengan Genting Highland dan Time Square punya theme park.. ngeee..

Rate dia kalau nak masuk bayar rm 2 perkepala, lelaki ada lebih daripada satu kepala but still bayar satu kepala jugak.. kalau bawah 3 tahun free.. setiap game guna token, daripada 1 hingga 3 token, tengok jenis game.. harga token pulak rm 2 ringgit satu.. mahal? em.. boleh la bah, kampung kampung punya..

Sebelum aku terlupa, ekceli funfair ni mobile, macam orang nomad, musim ni dia kat sini LD.. tah pas ni dia pindah kat mana pulak.. mungkin saaaaaaana ranau (gaya sebutan kena betul)..


Game yang paling awesome aku tengok ialah bendalah dalam gambar kat atas tu Tacada/ Tagada.. casino hot dance, dia macam stage besar orang duduk atas satu bulatan besar pastu dia pusing dan shake shake ikut musik.. dia pusing je orang ramai dah start jerit macam nak teberanak semua..

Aku main pastu aku rasa aku macam bangang jak kat atas.. aku terpelanting daripada tempat duduk pastu aku berdiri kat tepi sambil dia berpusing pusing dan bergoncang goncang.. oh dammmm..


Ada rumah hantu jugak.. sah sah la aku tak nak masuk, bukan sebab aku ni jenis yang penakut tapi aku rasa game ni macam bangang, yang kat Sunway tu pun aku rasa macam theeee.. yang ni lagi la, gondola dia masuk dalam cabin dan anda di cak cak boom kan di dalam tu.. rasanya tak sampai pun 3 minit haha.. membazir 2 token satu kepala..


Kebanyakan game tuk budak budak.. tapi mamak budak pun naik sekali ya untuk pengetahuna korang haha.. nak menjaga keselamatan anak anak mereka katanya.. yang kat atas tu jiran sebelah rumah, kebetulan pulak dia pegi sekali malam tu terjumpa kat sana.. kelas kau kak Mamak Daus.. hehehe tak pe dia tak baca punya blog aku ni..


Game Apollo ni bikin aku pening kepala.. tapi even dia perpusing laju dan tinggi, well aku macam biasa la cool..ngeee.. jangan tanya aku budak sebelah aku tu siapa.. aku tak kenal siapa ntah.. jorico rosales mengkali..


Juga ada banyak jenis game yang boleh dapat patung patung besar.. aku main game yang kat atas tu dan aku menang patung angry bird yang sangat besar plus free one round game lagi haha.. memang puas hati la, mudah je game dia, aku kumpul banyak mata.. so dapat la patung... ok aku tipu, aku pulang dengan tangan kosong.. looser.. tapi tengok gambar kat atas tu gaya membaling kemain lagi hahahaha..


Daripada fun fair tu.. kitaorang singgah kat Restoran Auliah makan malam kat situ.. dah tak ramai orang sebab restoran tu dah dekat dekat nak tutup.. Restoran Auliah ni antara kedai mamak yang agak popular kat bandar Lahad Datu.. menu lebih kurang je macam kebanyakan kedai mamak kat KL.. kalau aku jangan cakap la.. memang dah boring kat puchong, tapi dah alang alang kuar dangan family, singgah je la makan.. lagipun diorang suka..


Ha yang ni mesti ada orang cakap macam kena paksa lagi begambar..hahahaha.. tak de la dia tenga gadoh dengan adik dia.. nak makan roti  kosong jugak kataya.. ish..

Btw, berhuha huha dengan family memang kena sedia duit lebih sikit.. dah jarang jumpa kena la belanja diorang pulak kan.. but still tetap puas hati, even fun fair dia macam cowboy cikai cikai punya.. yang paling penting dapat spend time dengan diorang semua ni..

ps: entry auto publish.. sekarang ni otw gi Sandakan, nak gi Spilok lawat member member lama.. eh tak, nak gi majlis kahwin suku sakat..

Saturday, November 19, 2011

Apabila Kebodohan Dipertontonkan


Aku percaya rakyat Indonesia tak de la semua berfikiran seperti ini.. hati busuk dengki dan benci kepada Negara kita.. tapi bak kata pepatah kerana nila setitik rosak susu sebelanga.. pathetic, tahu la bodoh tapi tak perlu la tunjukkan kebodohan tu..

Kenapa perlu membangkitkan kemarahan rakyat negara lain, apa motif? takkan tak boleh menerima kekalahan.. kalau hati dah busuk memang busuk la jugak..

Kita yang di didik dengan menjadikan budi bahasa sebagai budaya dan menghormati jiran sebagai amalan kita tidak perlula bertindak bodoh seperti segelintir rakyat Indonesia yang macam pakkiu itu.. harap kita dapat bersabar dan kita biarkan pihak bertanggungjawab mengambil tindakan sewajarnya..

ps: dah la bodoh makan taik lagi..
ps: baca selanjutnya: Kejayaan Malaysia dan pengajaran setelah apa yang mereka telah lakukan.

Days 1-4: Kerepek dan Majlis Hari Jadi

Oh berapa hari dah tak online blog.. rasa rasanya ada orang rindu aku tak hahaha.. bajet popular jap.. untuk yang tak tahu sebenarnya sekarang aku ada kat kampung ok.. sedang bercuti cuti hua hua.. payah gila nak online blog, tapi aku gigih.. nak update jugak hari ni..

Permandangan yang cantek dapat dilihat apabila berada di tepi tingkap, penerbangan siang dan cuaca yang bagus.. cantek tak cantek, pagi tu aku kengkabut pegi airport, lambat bangun.. masuk boarding area pun orang dah baris kat pintu nak pegi kapal.. sigh!..

Sampai airport tawau kena pegi LD pulak, jarak Airport Tawau ke Lahad Datu lebihkurang 142 km.. otw pagi LD aku sempat singgah kat simpang ke Kunak, jarak dia daripada airport tawau tak silap dalam 78 km .. kat situ ada deretan gerai jual banyak jenis kerepek macam dalam gambar kat atas tu.. kueh cincin, amplang, kerepek ubi dan banyak lagi la.. singgah jap beli, sebab mak aku suruh.. nak kena suruh jugak kan haha..

Aku beli kerepek ubi, tu yang kat atas tu anak bua aku pegang.. agak gedabak jugak la, yang garis garis tu gula merah, orang kat semenanjung sebut gula melaka.. mana mana la.. tapi rasa kerepek ni sedap, aku suka.. perisa orang kampung..kah kah..

Anak bua aku kat atas tu lucu, selalu jadi mangsa buli kakak dia.. si rambut kerinting memiliki hobi yang pelik masukkan selipar dalam parit depan rumah haha.. aku sampai ni kebetulan nak celebrate besday dia..

Tengok la siapa yang sambut hari jadi sebenarnya, semua berebut nak tiup lilin, yang diraihkan tak nak tiup pulak hahaha.. kelakar budak budak ni..

Dan makcik makcik (kakak sepupu) pulak buat lawak kat datur.. bengong haha.. antara orang kuat kalau ada majlis majlis keluarga, diorang ni la harapan..

Dan aku pun nak jugak.. wordless jap!!..

Ahad ni nak gi Sandakan sebab ada majlis kahwin keluarga, sebut Sandakan mesti korang terfikir pasal Pusat Pemuliharaan Orang Utan Sepilok kan.. hehehe.. kalau sempat nak singgah jap sana.. nak melawat orang orang utan.. rindu dah kat diorang..

Sekarang ni aku duduk kat rumah jak.. asyik layan astro ceria je kerja, harap la dapat tengok channel lain.. nak gado dulu baru dapat.. "tom tom bak tom tom bak"..

Monday, November 14, 2011

Akan Meghilang Lama, Menghabiskan Cuti Tahunan Di Sabah, Land Below The Wind Oyeh! Oyeh!!

Yang pasti malam ni bukanlah malam Jumaat.. tak de ali caffe dan weeknd pun lama lagi, gaji apatah lagi aaauuuww.. malam ini adalah malam terahkir aku kat semenanjung Puchong yang wajib jem ni, walaupun Persirankan Kewajipan yang wajib jem tu sebenarnya bukan lah terletak kat Puchong.. pagi esok aku akan memulakan perjalanan jauh.. home sweet home.. abu mari, balik LD..lululu.. merepak tahpape inro aku ni..

Cuma nak high light, aku akan menghabiskan cuti tahunan aku kat Sabah bermula esok 15 haribulan sampaila  4 haribulan Disember.. kelas tak aku hahahaha.. dekat tiga minggu beb.. mahu tak haven mengangkang kat rumah..

Aku dapat rasakan akan adanya kesan sampingan mengangkang di kampung halaman nanti, antaranya ialah:

Aku jadi hitang..
Lahad Datu panas beb, panas macam kat KL ni.. tapi kalau kat sini aku duduk rumah, kerja rumah kerja rumah makan makan makan.. selalu duduk aircond, jadi tak de la hitam sangat.. kalau kat LD mesti aku akan merayau rayau.. dah hitam nanti memang beminggu juak la kesan tanning tu baru nak hilang.. tak pe, tak macho la kalau putih putih ni.. hitang baru la jantan..

Malas dah aku nak fikir kesan sampingan yang lain.. tapi yang aku tahu nanti aku dah tak sekerap ini berblogging dah.. maklum la, internet berokbeng aku ni tak kuat kat sana, berok duduk KL.. tak biasa duduk kampung hahaha..

Satu lagi, aku harap mak aku nanti tak bosan tengok muka yang selalu bajet comel ni kat rumah.. makan tidor makan tidor je kerja, macam biawak..kah kah kah..

Cuma pesanan aku kat korang..
Jangan la sentap kalau aku lama tak buat kunjungan balas.. jangan la aku diremove daripada bloglist korang.. jangan la aku tidak di kawan pulak.. dan jangan la aku di dusta..

Balik sini nanti aku akan..
Oh! aku tak nak janjikan apa apa kat korang.. kang aku kena tagih, aku tak dapat bagi mati la aku.. hahaha.. Cuma kalau sempat aku akan tangkap gambar banyak banyak bagi kat korang tengok view Lahad Datu yang emmm.. cantek la kot, rasanya.. dalam hati korang mesti cakap "gambar nak buat hape, bagi gelang mutiara la kalau berani".. ok aku tak berani hahahaha..

Mula mula hari tu cakap tak nak bawak balik banyak barang... tengok tu, apakah kejadiannya..

Ok la aku nak sambung packing barang ni (sambung ok!).. takut ada yang tertinggal.. ulang alik sabah semenanjung ni berat jugak sebenarnya, terutamanya yang dah bekerja.. dari sini nak balik sabah kena ada ole ole.. daripada sabah nak balik sini pun ole ole jugak.. hahahaha...

Sunday, November 13, 2011

Shah Alam, Menghadiri Majlis Kahwin Rakan Sekerja

Musim cuti sama jugak maksundya musim kahwin.. tiap kali cuti sekolah memang banyak la masjid yang akan didirikan di situ sana sini, alhamdulillah syukur nikmatNya yang memberi rahmat.. banyak la undangan kahwin, banyak la makan nasi minyak, banyaklah dapat telor rebus.. banyak la eh ramai la yang menternak lemak hahahaha...

Macam tadi, kitorang pergi menghadiri majlis kahwin rakan sekerja En Masur kat Shah Alam dewan seksen 11.. cekidaut!!..

Pasangan pengantin anggun dan kacak bergaya.. kelasss uolllsss...

Serius pelamin dia cantek.. kahwin nanti nak buat macam ni gak la, jap nak tekan kokoleter dulu..hahaha..

Antara rakan sekerja yang menghadirkan diri.. paling comel, cuba teka... ngeeeeh..

Mengintai dari tirai kamar.. oh de de.. bersama bunga bunga, pegi kerja kurang cantek, pegi majlis kahwin cantek pulak..

Saturday, November 12, 2011

Perihal Rumah Sewa, Keselesaan dan Keselamatan (Pemerkosaan)

Apehal pemerkosaan dalam kurungan..kah kah..
Bagi pelajar University, orang bujang atau pasangan yang baru berkahwin masih fresh lagi, perihal rumah sewa adalah sesuatu yang sangat sinonim bagi mereka.. contoh orang bujang macam aku la...hehehe.. aspek keselamatan dan keselesaan akan menjadi keutamaan selain daripada jarak ke tempat belejar atau tempat kerja..

Bagaimanakah ciri ciri rumah sewa yang selamat? selalunya orang akan melihat kawasan, tengok area kat mana kurang penjahat.. kawasan yang kurang berlaku kecurian/ pecah rumah, kawasan polis selalu buat rondaan dan dll.. kalau rumah flat elakkan memilih rumah tingkat paling atas atau paling bawah sekali, sebab kalau paling atas kadang pencuri boleh masuk daripada siling rumah, kalau tingkat bawah pulak kadang penjahat boleh ngintai rakam pastu upload dalam youtube, lain.. penjahat jugak boleh buka tingkap tuk pecah masuk dalam rumah melakukan pemerkosaan dan sebagainya.. kalau rumah teres cari kawasan yang berpagar, ada pak guard/ mak guard.. banyak lagi aspek aspek lain, harap reader boleh bagi pendapat sikit.. malas la teeeuw!! haha..

Contoh rumah sewa yang selesa, dengan tv yang tidak berfungsi, tak de peti ais dan dapur.. selesa la kot bagi orang bujang sebab banyak aktiviti dilakukan di luar rumah.. bilik dia tak bagi gambar, berselarak macam sarang tikus katanya..(gambar diambil sejurus tuan rumah membuat lawatan mengejut, harus dia dah kemas kemas semua)
  
Rumah yang selesa pulak macam mana? mestila ada sofa ye dak! boleh goyang goyang kaki.. fully furnished paling best, tapi selalunya harga sewa mahal la, semi pun ok jugak tapi tengok la apa yang dia bagi.. kadang kadang semi furnished pun katil degan kipas meja je.. yang hado!! haha.. basically, kalau nak yang selesa harga sewa lebih mahal.. kalau yang berkereta pulak, keselamatan dan kewujudan parking lot adalah sesuatu perkara yang amat di ambil kira..

Macam mana nak cari rumah sewa? kalau kat internet ni orang selalu tengok kat Mudah.com la, cepat dan jimat masa, memang mudah.. kalau kat Shah Alam sebab kat situ ada UiTM, Unisel dan kolej kolej berhampiran, selalu adalah iklan iklan kat station bus, kat kedai kedai dinding bangunan.. 7 E jugak adalah salah satu tempat nak check iklan rumah sewa.. dalam kedai tu ada softboard, selalu ada je iklan kat situ..

ps: yang duduk kat rumah parents/ sendiri.. diam diam sudah :P

Wednesday, November 9, 2011

Bahaya Jika Anak Muda Berkata "Aku Tak Suka Politik!!"


"Anak muda generasi bangsa".. itu adalah hakikat, yang tua akan pergi dan anak muda yang ada sekarang ni akan mewarisi apa yang ditinggalkan.. ok semua dah tahu.. aku saja nak cakap tuk intro hehe..

Kalau korang tanya aku pasal pandangan aku pasal politik negara kita ni.. aku akan jawab "ada kukesah!!" gitu kan kah kah.. "aku tak suka la politik, malas nak ambik tahu".. pegi mamps la.. ini serius, orang lain tu ade lagi yang lebih terok sampai tak daftar mengundi langsung..

Ramai anak muda sekarang ni tak suka sangat ambik tahu pasal politik.. mungkin dorang tengok sendiri daripada media massa, internet etc.. tak nampak mana bestnya berpolitik ni, semua gambaran seperti fitnah, rasuah, sodomi, video seks, cakap besar, janji kosong, gipang dan banyak lagi la.. "tak de politik yang bersih".. inila sebenarnya menyebabkan generasi muda tak suka ambik tahu sangat pasal politik..

Sama ada kita sedar ataupun tidak, itu adalah sesuatu yang berbahaya.. kenapa berbahaya? sebab kita generasi bangsa la..

Bukan nak rasict ke hape.. cuma aku nak nasihatkan tuk diri aku dan jugak teman teman sekalian, kalau kita tak daftar siapa lagi yang nak mengundi? cuba korang bayangkan jika kebanyakan tempat bilangan pengundi adalah bukan melayu? padahal ramai je kat situ bangsa melayu, cuma diorang je yang tak nak daftar hak sebagai pemilih.. tahu tak undi itu menunjukan suara di sesuatu kawasan? cuba korang bayangkan jika politik negara kita ni bukan lagi dikuasai oleh orang melayu, sebenarnya melayu masih kuat adalah disebabkan politik itu sendiri masih dipegang oleh orang malayu, cuba banyagkan kalau dah tak de ape dah.. cukupla kalau dari segi ekonomi kita dah tertinggal.. fikir fikirkanlah..

So, marila kita bermula dengan mendaftar sebagai pemilih, tambahkan bilangan pengundi melayu dalam rekod  SPR.. at least bilangan pengundi melayu tu masih ramai lagi..

Dandan aku nak nasihatkan orang padahal aku ngundi ke tak sebab tampat aku mengundi nun jauh di sana kat lahad datu.. but at least..

Tuesday, November 8, 2011

Taip Entry Dulu Atau Letak Tajuk Dulu

Kalau korang nak post entry, korang buat tajuk dulu baru taip entry atau taip entry dulu baru buat tajuk? itu sahaja soalan daripada saya.. sekian dan terima kasih..
ke makan dulu baru buat entry? aku ni asyik makan je kerja.. tak pe metabolisma tinggi kah kah..

Skema jawapan: Kalau aku.. aku taip entry dulu.. siap semua baru aku bagi tajuk apa nak letak.. tapi sebelum taip tu, aku fikir dulu benda apa yang aku nak cakap.. kalau ada ilham, laju je taip tapi kalau tak de ilham, stuck stuck la macam ada benda pejal yang menghalang, melekit lekit.. eeew! benda apa aku cakap ni kah kah.. but then kadang kadang tu meleret jugak, mula mula aku nak cakap lain.. pastu lama lama dah jadi benda lain pulak haha.. itu la aku.. anak pakcik bagi..:P

Sila Rogol Perempuan Seksi

Masa kecik kecik dulu kita jarang tengok orang berpakaian pelik.. dalam tv pun sama, kalau ada pun kebanyakanya adalah katun daripada jepun..  macam dragonball etc.. tu pun sebab watak tu daripada makhluk berkepala serigala ka apekah binatang yang reti bercakap.. watak katun perempuan seksi macam sailor moon..

Tapi sekarang ni macam macam ada.. kini kita boleh melihat sendiri daripada manusia betul, bukan katun lagi.. kuar je depan pintu dah pencemaran mata hahaha.. pegi KL lagila, tak tahu dah bezakan mana melayu dan mana bukan melayu.. sebab tu tak heran kalau kes kes rogol ni makin banyak, saje nak stim stim kan orang.. kan dah kena rogol.. pengajaran ada di situ..

Ini semua sebab lady gaga kah kah kah.. tukar tajuk pulak ya harap maklum, nak cakap yang dia pakai ni baju, tapi tak nampak macam baju pulak.. nak cakap dia pakai wallpaper pun bukan jugak, pelik macam mana bendalah tu boleh mengerbang kah kah.. orang mungkin dah tak heran dengan pesen pesen baju yang dia pakai.. typical lady gaga.. tolong la rogol lady gaga siapa nak..

Aku tak nampak MTV EMA baru baru ni sebab rumah sewa aku tak de tv dan tak de astro.. orang tak cakap pun aku boleh agak ini adalah lady gaga even muka dia tak nampak langsung hahahaha.. takkan Nicki Minaj pulak kan, dia tak seover ini.. well kira over jugak la dengan pakaian, rambut dan bibir dia.. emm barat (sambil matak keatas mulut ternganga lidah dijelirkan) camne tu cak korang buat haha.. tapi malaysia pun kira macam dah nak kebarat baratan jugak.. hak asasi manusia la katan..
Tajuk entry macam tak kena je dengan 'post body'.. maksud aku entry ni..

Sunday, November 6, 2011

Gambar: Majlis Gotong Royong Korban, Surau Al-Ehsan Taman Puchong Permai

Macam biasala kalau tibanya Hari Raya Aidiladha pasti ibadah korban akan dilakukan di sana sini.. biasanya buat kat masjid masjid, majlis rukun tetanggan kawasan perumahan dan jugak di kampung.. rasanya di kampung lagi meriah ye dak?

Haiwan yang menjadi korban biasanya kat negara kita ni lembu lah.. kerbau agak jarang, unta lagi la.. unta pun aku tak pernah tengok.. dalam tibi jak banyak..

Ibadah korban sesungguhnya mempunyai banyak kelebihan, Rasulullah saw. bersabda:
“Tidak ada amalan yang dilakukan oleh anak Adam pada Hari Raya Korban yang lebih disukai Allah melainkan menumpahkan darah (menyembelih binatang korban). Sesungguhnya binatang korban itu akan datang pada Hari Kiamat bersama tanduk, kuku dan bulunya dan Allah memberi pahala ibadah korban itu sebelum darah binatang korban itu jatuh ke bumi. Oleh itu, elokkanlah korban kamu.” Hadis riwayat Tirmidzi, Ibnu Majah dan Hakim. Wallahuaklam (al-futhuhat.blogspot.com)


Dan hari ni aku sempat gi tengok Majlis Gotong Royong Korban anjuran Surau Al-Ehsan Taman Puchong Permai, dua ekor lembu telah menjadi korban..err tengok je la.. tak tolong pun sebab dah ramai sangat orang.. btw, lembu adalah sumbangan daripada YB Dato Dr. Haji Mohamad Satin ADUN 29 Seri Serdang..

 Masyarakat di sekitar kawasan perumahan yang hadir, ramainya kanak kanak banding orang dewas.. suka sangat diorang tengok lembu tu kena sembelih..hehe..

 Lembu yang telah di sembelih.. wah kemain lagi pacik bomba tu.. hebak la, terfikir kalau tak de dah orang orang tua yang gigih macam diorang ni.. siapa lagi yang nak buat.. kena belajar ni..

Menyiat kulit lembu, sib baik aku jadi wartawan bebas time ni.. kalau tak aku pun join sekali menyumbangkan tenaga.. yeah!! alasan hehehe.. sebenarnya kalau kat kampung, aku adalah harapan, harapan tuk timbang timbang daging korban je la... hahaha.. 

Daging yang ingin diagaih agihkan untuk orang ramai.. aku tak ambik sebab rumah aku ni tak de peti ais dan tak de dapur.. aku nak masak kat mana hahaha.. lagipun aku tak reti nak masak masak daging ni.. maklumlah bujang tarang tang tang.. makan luar jak.. 

Ucapan Hari Raya Idul Adha 2011: Ramai Yang Tak Balik Kampung

Even hari raya haji ada jugak orang yang search ucapan salam perantau, godek godek Nuff tadi ada beberapa carian ucapan salam perantau singgah kat blog abubagidotkom..

Merantau tak merantau, tapi kebiasaanya kalau time raya haji ni tak ramai yang balik kampung kan, kat KL ni pun ramai je orang kat tesco beli tomato dan makanan ruji yang lain.. tak tahu sekarang ni kalau musim cuti universiti.. emm sabtu ahad isnin, tiga hari kompom la korang balik kampung kan! korang kan anak manja.. giteeew! gedik gedik santai..

Lagi yang berkerjaya pulak memandai nak sambungkan sekali dengan cuti tahunan yang betimbun tak habis lagi.. suka la korang..ciss!

Dulu masa study jarang sangat aku balik kampung time raya haji, biasanya raya kat kolej atau rumah kakak sepupu yang duduk dekat dengan universiti.. aku tak balik sebab aku tak manja macam korang..auww.. (padahal jeles sebab korang duduk dekat boleh balik hahaha..)

Hari ni Hari Raya Idul Adha 2011, aku ingin mengambil kesempatan nak mengucapkan selamat hari raya.. maaf zahir dan batin.. batin ya kalau ada.. kat korang, maafkan aku tau, sebab aku pun maafkan korang jugak.. kosong kosong bergu campuran...

Yang pasti raya haji peti ais kompom penuh dengan daging lembu, anak beranak pegi dapatkan daging lembu kat masjid masjid atau rukun tetangga berdekatan, ada korban.. banyak makan daging, tengkuk sakit, kepala pening pening sebab darah tinggi.. kah kah kah.. beringat tau..

Disunatkan mengenakan pakaian yang cantek cantek.. pegi solat sunat idul adha dan berkunjung kunjungan sanak saudara rakan dan taulan..


Ini adalah buras, salah satu makanan tradisional masyrakat bugis, tiap kali raya samaada raya haji atau raya puasa makanan ni mesti ada.. aku suka makan dengan ayam masak lengkuas, yang dalam gambar tu aku tak tahu apa macam serunding je aku tengok.. ntah, lama dah pic ni aku cedok daripada google..

Semalam talifon, mak aku cakap dia nak buatkan aku buras kalau aku balik sabah nanti 15 haribulan ni.. oyeh!!

Saturday, November 5, 2011

Hentikan Pinjaman PTPTN 2013: Abang abang kakak kakak dah buat taik untuk adek adek

Mungkin ramai dah tahu pasal PTPTN bercadang akan berhenti memberi pinjaman kepada pelajar bermula pada tahun 2013.. betul ke?,  but let me say this "oyeh!!" bagusla kalau macam tu.. tak payah bagi pinjam, bagi free terus..haha..

Alasan, sebab PTPTN telah menanggung hutang yang banyak.. bagi pinjam kat orang.. pastu liat nak bayar balik.. kakak kakak abang abang dah buat taik.. adek adek yang kena.. adil la dunia ni kan..

Masa study kemain lagi bejimba jimba dengan duit PTPTN, main bowling, tengok wayang, pegi Genting, shoping kat pavi TS MV, gi lowyat beli talipon cangih manggih, beli CD game, upgrade PC/ lappy, jalan jalan sakan, beli DSLR, langgan pospaid, beli topup, makan kepsi McD secret recipe kenny rogers.. semua tak ingat tu duit pinjaman..

Well aku pun peminjam PTPTN jugak, aku pun masih bayar hutang aku yang beriban riban tu, terasa dah beban dia since ada komitmen tuk bayar pinjaman yang lain.. aku bayar ikut suka hati aku, kalau aku gembira aku bayar banyak, kalau aku sedih aku bayar sedikit la.. aku dapat tawaran ujrah, tapi aku tak isi.. alasan, aku tak nak dia ikat aku dengan certain amount yang aku kena bayar setiap bulan.. contoh masa bulan tu gaji seciput, pastu kena wajib bayar 145 tuk PTPTN pulak, sebab dah sign ujrah, apakah!.. kesan dia, pinjaman aku lambat nak habis dengan interest yang macam haram..

Emm.. terima la hakikat bahawa graduan dalam 1 Malaysia kita yang tercinta ini adalah underpaid.. gaji tak banyak mana.. jom tekan kokoleter tolak perbelanjaan sara hidup kita including saving tuk kawin, untuk masa depan/ emergency dan juga elaun untuk papamama..

Aku kalau nak cut cost perbelanjaan bulanan aku PTPTN adalah salah satu magsa utama.. as long as aku bayar, itu dalam kepala hotak aku (ekceli kadang aku tak bayar).. tak sempat bayar abis, mati kang pinjaman kita tu cam mana ek!? cuba semak dalam perjanjian pinjaman hehe...

Kadang aku terfikir banyak jugak duit PTPTN ni kan, dah 1.87 juta peminjam dengan peruntukan RM41.6 bilion.. mana datang duit tu?.. rakyat, mari kita fikir beramai ramai hehe..

Ada ke orang yang tak bayar lagsung?! ish! tak baik tau, duit pinjaman kena la bayar.. duit tu nak putar alam balik.. cam mana nak bagi pinjam kat adek adek.. diorang pun nak rasa meminjam duit rakyat tu jugak untuk belajar, cam mana kalau dah kehabisan dana, ingat ni bulu ketiak ke.. habis duit mana nak korek, kang tetiba diorang naikkan cukai jalan, tol etc. pulak, baru tau..

Friday, November 4, 2011

Mari Layan Gerhana

Tetiba aku layan abis dengan lagu ni.. gerhana owow gerhana...
Ingat nak langgar pantang tadi, nak letak widget lagu dalam blog cari lagu Hattan tajuk Gerhana.. tak jumpa, cari M. Nasir pun tak jumpa.. ni jumpa dalam youtube Kembara versi karaoke lagi.. silakan mari berkaraoke.. stop blogwalking now!!.. penat la.. kah kah kah...

Korang yang lahir zaman Cinta Muka Buku mungkin kurang syok dengan lagu macam ni.. tapi bagi kitaorang yang season season ni.. memang masuk la, kalau dalam RedBox..layannn..


Kecewa la dgn youtube, apesal.com takder user yang upload lagu ni versi Hattan.. tak ranggi la diorang ni.. ada pun yang buruk rakam daripada RTM pulak tuh..

Aku ada gak acc youtube tu, tapi haram jadah aku tak guna pun.. upload la..

Ah malas nak cakap banyak , mute-kan speaker sebelah kiri.. mari continue karaoke..
"oh siapakah yang datang bersama malam... dan memuramkan wajah siang hari itu.."

ps: mode sangap ingin berpadu suara.. TGIF!!

Thursday, November 3, 2011

Makan Malam Bersama Rakan

Klasik tak tajuk entry aku kali ni hahaha... memang tak menahan..
Meluangkan masa bersama rakan sehingga pukul 11 malam kat tanjung harapan sungguh seronok, lagi best.. makan seafood sampai tak ingat ada penyakit gout.. eh! sapa ada gout.. eh bukan aku hahahaha.. aku bedal semua jenis hidupan laut, kecuali sponge bob la.. dan aku sihat alhamdulillah...

Dan harus tak tahu nama nama hidupan laut, kecuali aku boleh membezakan mana udang, mana ketam, mana sotong mana jenis kerang.. nama nama ikan aku tak tahu sangat, perlu bertanya kepada si penjual.. yang mana satu siakap dan yang mana satu kerapu, ke kerabu.. kalau ikan jerung atau ikan jaket aku tahu la kot..

Ketibaan di tanjung harapan agak lewat sebab ada tu orang meeting sampai pukul 9 malam.. boleh dapat anugerah pekerja terbaik utuk tahun ini..yeah!!..

Gambar gambar kat bawah ni awesome, cekedot!! eh! comolot!.. check it out!!...


 Ni mana satu ikan siakap mana satu ikan..emmm... satu lagi ikan apa ek?! satu tu mata dia merah je.. lama sangat menyelam dalam air mengkali..

Ya pilih mari pilih.. jangan ambek banyak sangat sebab orang belanja.. agak agak ok hahahahaha.. seronok sangat ke belek belek sotong, gelak kuat nampak..

 Ketam, nampak sedap kan.. tapi rasa dia agak kureng sedikit banding dengan ikan tiga rasa dan ikan masak masam manis.. next time tak nak order ketam dah..

Aku dan Hani yang memakai kostum X-men itu.. ada sayap kat bahu baju, nak terbang pegi mana ntah, pelik beno baju dia pegi kerja hari ni kah kah.. call fashion police!!

 Gila serius aku... time makan pun kacak.. perasan again hahahaha.. sila muntah

 Tak boleh blah rupa orang dah kenyang.. macam tak nak begambar dah, masa awal awal kemain lagi.. btw, thanks En. Fadir sebab belanja, banyak kali dah belanja makan.. terima kasih daun keladi, lain kali belanja la lagi dan lagi kah kah kah... :P
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!