Monday, December 12, 2011

Tutorial Cara Nak Letak Fan Page Google+ Ke Dalam Blog

Memandangkan ramai sangat yang bertanya dalam entry lepas terutamanya si YOUsoF sengal, Rtp Farra Arisha cantek, afzainizam si pakar kereta aka toke air balang dan Anak Wak Mail yang pemalas..meh la sini.. aku ada sediakan tutorial cara cara nak letak fan page Google+ ke dalam blog.. senang je cara dia.. yang penting korang dah sign-up g+.. boleh buat dah..

Ini adalah entry bergambar supaya lagi senang korang faham.. macam biasala kalau tuto kena ada gambar.. sebab gambar berpok pek pok pek beribu perkataan..err..

Ini jugak adalah fan page tuk blog kedua aku yang baru sahaja aku bangunkan.. macam harem je aku menggunakan perkataan 'bangunkan"..hahaha.. bajet budak IT la konon..

ok la kalau dibiarkan memang aku merepek panjang ni.. mari kita mulakan..

 First klik "home" dan kat situ cari "Create a Google+ page".. klik je jangan malu malu

Pastu kuar "Create a page".. dalam category pilih "other".. then dia kuar macam dalam no 4 tu.. so isi la nama blog dan URL blog korang.. biarkan dia dengan "any google+ user" dan jangan lupa tik yang "I agree to te..." then tekan CREATE

Kat sini la jugak kalau nak buat page business ka, product brand group fan artis artis bagai.. macam facebook jugak la..

Ok seterusnya isila yang kolum "Tagline".. tagline page korang tu la.. macam aku kat atas "yang paling hot antara yang ter hot..." uwweeekk!! muntah hijo ramai ramai.. hahaha

Habis muntah tekan "change profile photo".. cari la gambar yang hensem dan yang cantik sikit ya.. supaya sejuk mata memandang.. pastu tekan "continue"..

Then kuar "get the word out "sebarkan kepada orang orang dalam circles korang.. bagi tahu yang korang ada page baru.. kalau tak de orang dalam circles lagi tak pe.. tekan je next next next.. pastu klik "finish"..


Oyeh!! tahniah korang baru je create page baru dalam g+.. seterusnya ini yang paling penting, jangan miss.. dalam bahagian "connect your website" tekan "get the badge".. pastu kuar full pop-up macam dalam gambar kat bawah ni..


Dalam bahagian "choose your style and preview" pilih jenis jenis widget yang korang nak letak dalam blog.. google highly recommended yang "standard badge" punya.. aku pun pilih yang itu jugak..

Pastu copy code yang ada kat bawah tu dan macam biasala letak kat HTML/JavaScript dalam blog korang..

Lemak.. nak aku tunjuk jugak kan hahahaha.. macam kat atas tu.. design, paste, save dan save.. dah.. siap

 Taraaaaa.. itu dia YangTerHot dah ada fan page google plus.. hahaha

Dan kalau korang tengok dalam home g+, korang dah ada page baru.. klik anak panah kecik dekat dengan profile photo..

Bah siap sudah.. fuh!! penat aku buat tau.. korang kena buat page jugak, nanti blogger semua dah buat korang tertinggal pulak.. dah siap nanti jangan lupa masukkan g+ abu enchem yang ada kat atas tu dalam circle korang hahaha... ok good luck..

42 comments:

APAN said...

aku pun dah buat bro...cuma still ada beberapa masalah kecil pasal mende tu.aku tengah usahakan...aku dari entri sebelom ni lagi x pasan g+ ko...buka guna mozila pun x nampak.hairan gak aku...

rozeeta rashid said...

mana widget google+ kat blog ni?? tak jumpa pun.

APAN said...

abu...nmpknya bukan aku sorang je yg x nmpak... :)

ABU said...

er?! tak nampak ke?.. aku pakai chrome dan explorer dua dua nampak.. pelik jugak korang tak nampak.. ishh.. flesh kot..
emm..cam mana la ni..

APAN said...

ko tunggu jawapan orang lain dulu...setakat ni mmg aku x nmpak bro...mne tau silap ak.x pun ko view guna komputer membe lain... :)

ABU said...

ok.. aku letak atas "widget orang sedang beguling guling".. ke aku kena letak kat tempat lain?.. sob sob.. :(

sha my heart said...

bagusnya kawan aku sorang ni, buatkan tutorial..

dah lama aku buat tapi tak tau nak explore lagi. main taram je. haha~

add me: Sha my heart

syakey said...

skrg baru ngertiii. bagus, aku rasa kalau ko tak buat tutorial, xda inisiatif aku nk bergoogle+

~SaL IjOu~ said...

baek Sir Abu,akan aku usahakan~ ^^

Lea Isnawi said...

oh cmtu eh

nak try wat jugak la

∫êℳå ℋiℳå₩åℛï said...

uishh boleh bangunkan blog tutorial pulak ni..
thxs bro..

ciK LyndaWawa said...

nak try bt jgk..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

thanx abu for the tutorial..akak pon dah buat g+ nih..ada circle utk blogger jugak..


tp abu sama mcm org atas ckp akak x nmpk pon page g+ atas org sedang berguling-guling tu????


akak pakai chrome gak

blog-tips-kurus said...

pinjam nota kamu ni yek! toche. :-)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

abu..akak buat tp x kuar pon kat blog..heran jugak..

KhaiRin said...

arigato abu!

dill said...

abu, tak nampak pun g+ kat blog abu

dill.

YOUsoF said...

Ok tahap kesengalan aku dah berkurang.. Terima kasih Abu.. Kau memang terhot lah!! ;D

Semalam aku nampak widget google+, tapi sekarang tak nampak pulak. Jangan la main sorok² wahai google+..

Cikpuan rara said...

Thanks.dh siap =) hehehe

Daddylicious said...

ooo macam tu yer....tenkiu2

Anak Wak Mail said...

budak pemalas tetap malas nak buat..haha..boleh tak..?

ABU aku nampak G+ kau!aku nampak!seronok pulak sebab nampak.lol.

apik pehe said...

hehe..sekarang ni apik tak banyak lagi friend dalam google+...

khairul akmal bin azman said...

da wat

tapi x kuar la abu

APAN said...

aku mula2 buat pun x kuar haritu...xtau sebab pe...
bila try combine code baru jadi...
kena cek balik pasni...

Nurnajwa KZ said...

Tgh excited nk buat boleh pulak ade error. Isk isk, page dh siap tp tak boleh letak kt blog ><


Grrrrrr!

Rtp Farra Arisha said...

it looks easy to be done. emm, sudah coba buat, tapi masih tak menjadi :'( maybe google+ on error right now..will create this later. thanks for sharing the g+ tutorial abu..hehe.

Bro Ahmad said...

rajin buat tutor..banyak juga fanpage.. blog ada hot

chemay said...

dah buattttt.
tapi taktau macam mana nak add orang.
-.-

Miz Novexx said...

bila teknologi dah semakin maju, rasa macam malas dah nak ikut perkembangan semasa... huhu

ABU said...

ooo ada yg blh tengok ada yg tak blh.. tak tahu sebab apa.. tak pe la letak je dulu..

korang yg dah buat tapi tak tahu nak bersosial/ add kawan kat situ tak pe, slow2 aku pun tak aktif/ tak tahu sngt lgi..

buat je, kang orng cakap ketinggalan pulak hahahah kan..:P

adwafarahin said...

untungla ade Google+

Pamie said...

aku pun tak nampak..hehe..

ada satu penerangan tak jelas bro, coding tu..ada dua tempat kena letak..

untuk code yang ada 'head' tu kena letak kat bahagian edit HTML template tu..

untuk coding kat bawah 'where you want bla bla bla' tu baru letak dalam add widget HTML/JavaScript..

ABU said...

dahhh.. yang mana satu pulak ni.. aku sendiri dah naik pening dgn g+ arghhhh!! hahahahahaha

dahla widget dia ada orng tak nampak ada orang nampak.. arh!! poning den..

Pamie said...

haha..memang ak tak nampak la bro G+ tu..sabar2..

cuba tgk sini. Ada panduan tu kat ctu, G+ aku pn elok je..ak siap letak dua jenis, satu kat sidebar jenis 'large icon'..satu lagi kat bawah sekali jenis 'standard badge tu'..hehe :)

Mohd Shahrul Anuar said...

Perfect tutorials...dekatkan blog anda dgn Google

ieyza afieyna said...

sory lmbat respon.. aritu bz.. so dah bole kn dapt kn code yg terlepas tu..ok2.. ;)

amna said...

wah, rumitnya. btw, tq

awie ahmad said...

Perlukah

sollehahn said...

yeah...google+ terbaek...aku baru je buat

Afzainizam said...

thanks beb ko jawab soalan aku ni... aku mesti buat lepas ni.... oohhhh bersusah payah ko ajar aku yerrr... thanks sekali lagi...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
tip pilih sport rim

Terbelog said...

blh auto update entri kat google+ x?

lagu kord gitar said...

manfaat banyak follower apa gan ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!