Thursday, October 27, 2011

Tutorial, Cara Nak Beli Tiket Kapal Terbang

Kebetulan hari ni aku nak beli tiket flight daripada tawau to KL.. so alang alang aku terus buat tutorial cara untuk beli tiket airasia untuk penerbangan domestik.. cool tak aku..kah kah.. blogger ni kalau boleh semua dia nak cerita dalam blog.. berak pun nak cakap jugak..

Ok mari kita teruskan.. keperluan:
Sign up dengan airasia, sebab pas ni senang nak semak penerbangan ka, inkes nak tukar flight ka.. apa kah..
Ada kad kredit atau online banking untuk direct debit daripada acc korang..


Dah login, daripada home korang terus pilih penerbangan, destinasi one way or two way, tarikh dan berapa guest yang nak travel sekali... entry ni aku terangkan tuk sorang guest ja ok..


 
Tekan search kat atas kemudian kuar window baru dan korang boleh bilih masa penerbangan, kalau ada tiket promo dia kuar dalam kolum promo la.. harus harga tiket lebih murah haha.. pastu tick Term and Condition dan kalau ada special needs select Yes..


Then ini guest details, kalau korang dah sign up airasia senang sikit sebab dia dah siap isikan, korang cuma perlu semak ja.. Contect Details korang, Select Guest(s) details tuk guest lain yang fly dengan korang dan Guest 1 details document tuk diri korang gak.. jangan tak isi..


Dalam Guest 1, tik 'im this traveler' isi Passport Details jika korang adalah pemegang paspot.. tak silap aku, orang semenanjung nak gi Sabah/ Sarawak kena ada passport kan.. then Flight Options, beli berat barang yang korang nak masukkan dalam bagasi.. beli online lagi murah daripada beli kaunter kat LCCT.. sama jugak kalau nak beli meal dan comfort kit..


Then pilih tempat duduk dalam kebin, yang tanda merah tu hot seats, mahal 30 sebijik.. yang gray bukan hot seats 6 ringgit sebijik, yang tanda X to orang dah booked .. pilih la mana mana, nak yang good view pilih kat tepi tingkap, tapi pandai pandai agak la sebab kang dapat yang kat sayap dia hahaha.. aku lagi suka duduk kat dalam sebab senang sikit gi toilet.. maklumla orang gemok tak larat nak besempit sempit hahaha.. tapi korang boleh Remove Seat, tak dikenakan bayaran.. tapi masa check in nanti dia akan bagi random seat.. man mana pun, untungla kalau tak dapat sebelah dengan orang badan bau busuk.. kah kah.. pening...


Pastu pegi Insure Travel Protection pulak.. tik sebab must agree, then jadah skybus dan tune talk.. yang dua ni aku ignore.. dan kat sebelah kanan tu dia dah total semua included harga tiket, berat bagasi, airport tax, fuel surcharge and others taxes/fees..


Pastu Review and Pay, pilih korang nak bayar guna apa, credit card, voucher atau direct debit.. selalunya aku guna direct debit la, guna akaun CIMBkliks.. kalau guna credit card korang isi la detail pasal kad korang tu tapi kalau guna direct debit dia kuar macam kat bawah ni..

Then korang baca apa yang dia tulis kat situ.. kalau semua ok tekan 'click here to proceed'..


 Pastu kuar pop-up natang ni.. login dan buat pembayaran macam biasa.. ikut cara bank korang masing masing la.. dan pastu jangan lupa print korang punya travel intinerary dalam step 2 gambar kat atas tu..
siap dah.. hehehe.. sekarang semua orang boleh terbang..

ps: baca kat sini tuk tips tiket murah, dan kat sini tuk cara nak tukar flight..
ps: sila buat semakan betul betul tarikh dan masa penerbangan korang sebelum membuat pembayaran.. ini adalah entry tutorial sahaja.. Kesilapanmu Bukan Kesilapanku.. ok! good luck..

42 comments:

lieynanilaz said...

haha...baguslah kamu buat tutorial ini..

♥ MS ♥ said...

baik punye tutorial ^_^

ummie-shoppe said...

good tuto..mmbantu orng yang nak book ticket nanti..

Bro ahmad said...

bro belum pernah naik kapal terbang..rasa nak try la...best tak?

sha my heart said...

Pening juga membaca tanpa buat. Kahkah.

Dah pernah nak book tiket utk adik aku, last2 tak jadi plak. Hampeh.

Abg Stalker said...

nti bt tutorial nk berak la..:D hahaha.bgs le ni abu.xde la terkial2 aku nk beli.bkn biasa bli on9 ni.

NiGhTiNaNgLe_FARA said...

memang coolio molio..haha...
bdw..ade gunenye di mase depan nanti.hee..

Anak Wak Mail said...

selama ni aku mengharapkan kawan aku je yang buat..haha..gila pemalas kan!

adwafarahin said...

makaseh abu! adwa x penah lg nk beli tiket flight so this will be very helpfull!

*acecece spekang adwa :P

cucu umie said...

before this mase nak pi langkawi dri jb, ayah yg tmpahkan..hehe ayie xthu apa2 pon.. mungkin lpas nie boleh tmpah sendiri

Umie Artoqiemie said...

kau bagi aku ilmu, terima kasih abu kacak oyeh! haha.

Nurnajwa KZ said...

Kte naik Mas je XD Haha, ok gurau -- byk plak duitkn, naik flight pon tak pernah.

aimie amalina said...

waaaaa
bagus pakcik niiii=)

onie said...

aku try dah wei...tapi tak sampai yg pilih seat lah,haha..aku try pon sebab sesuka hati nak try *bukan nak naik betoi pon,haha* macam syok ja wei,terima kasih abu :D

ABU said...

like komen onie..

Fathiah Hamim said...

perghh tutorial benda neh pun ada. bagus2

Azham Vosovic said...

alamak....peningnya...tapi boleh cuba nanti huhuhuhu

Lieyly ︱ Alia said...

siap buat tuto , bgus3 ! :)

YOUsoF said...

Ternyata kau makin rajin. (makin bangga ada kawan macam ni) Haha



Harap2 satu hari nanti aku ada chance nak terbang ke Sabah Sarawak. Aminnn.



Kawan aku yang tu pernah tertinggal flight, menangis bebe. Dah lah harga tiket murah, kalau yang untung dapat duduk sebelah orang wangi.. ;D

Afzainizam said...

pERGHHH AKU PERNAH GAK TRY BELI TIKET ON LINE NI TAPI AKU LEBIH SUKA BELI KAT KAUTER AJERR...

KALAU BELI HARI PERAYAAN... AIRASIA BANTAI SEMUA MAHAL

TIKET AIR ASIA TU NAK KATA MURAH KALAU TEMPAH 2, 3 BULAN LEBIH AWAL

TAPI CAJ BAGASI MAHAL HANYA 15KG AJER FREE LAIN KENA BAYAR

BERBANDING MAS 25KG FREE...

SO BANYAK BEZA HARGA TAMBANG NI

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
tip pentingnya nama pemandu kedua dalam insurans kereta

:.—¤÷('[¤*F.a.n.a*¤]')÷¤—- said...

erk?nak book nak g mane ek..ermmm..

Anif Abdullah| AA said...

memang kena ah entri ini dengan keadaan aku skunk.. huuu :)

Fara E's said...

bagus2 , nanti aku guna kalu nak g korea , haha

Rtp Farra Arisha said...

hehe..very good tutorial..arisha pun slalu buy online tickets kerna ianya senang dan pantas. by many clicks, semuanya sudah settle! :D

onie said...

take care ye abu di CH nanti :)

Aki said...

tia tepikir pula tau.. ha ha ha..

Hans said...

aku xpernah naik kapal terbang
:(

dhiera said...

orang semenanjung pegi sabah tak payah passport tp nk pegi sarawak kena guna passport~

selalu klo naik air asia mesti dapat hot seat. glamer duduk kt hot seat sbb dorang perkenalkan guest yg duduk dkt hot seat.

hek. bukan kenalkan guest tp bagitahu hot seat berada kat mane.. hek

rozeeta rashid said...

lama dah tak naik plane. sekarang naik bas je. nanti nak pergi UK lah. hehe.

KhaiRin said...

terima kasih. sgt berguna entry ni. sbb sy slalu plan nk berjalan tp x konfident nk beli secara online. tq

Lea Isnawi said...

bila ntah aku nak naek kapal tobang neh

ciK LyndaWawa said...

wah..ada tutorial jugak..huhuhuhu

Syuxer said...

good..:)..ada gak tutorial nak naik kapal terbang..sesuai untuk aku yang tak pernah lagi naik..

amna said...

wah, boleh pilih seat cm nk tgk wayang ke.. x pernah beli tiket sndri..

btw, thanks mr.abu :)

afzainizam said...

Boking tiket ni nak kena ada kad kreadit.... tapi sonang lahhh tak yah gi beratur kat kauter...

takyah pergi airport gi beli tiket dok depan PC dah boleh dapat tiket

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
Sound for breeding lembu pejantan

anamizu said...

aku tak pernah booking tiket + tak pernah naik fligth =(




luv,
cik ana

syakey said...

penah order salah tarikh T__T
nak mintak tuka melayang rm50

T__T

Nory Zoulkefle said...

salam ..nk tanye..lepas dah buat payment, kene print ape yer..print tiket katne? leh bg tutorial x, ape yg perlu di print...=)

email sye ( elfekluz1921@gmail.com)
* harap dpt bantu sye yer..=)

Anonymous said...

I'm waiting for the final of Euro 2012. All spoke about Ukraine - a commit perjury!

Online Travel Booking said...

Hi!

Kalau korang boring asek AA or MAS jer, bole cuba try flight lain, kdg2 harga lagi murah dan berbaloi..

Ade ke? macam mana? cuba godek kt sini.. Airfares Online Reservation

Selamat mencuba! :)

CekbOlat-bOlat said...

lepas ni sgt2 brguna lah . sbb kad pelajar 1mlaysia ada diskaungg . kehkeh

Anonymous said...

wah.. aku org pertama yang wat komen dalam tahun ni.. i wanna flight too! thanks for the information bro!






Roy oghz @fb

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!