Monday, July 18, 2011

Sejarah Lagu Ulang Tahun 'Happy Birthday To You'

Melodi dari 'Happy Birthday to You' atau juga dikenali sebagai 'Lagu Ulang Tahun' telah ditulis pada tahun 1890 oleh seorang wanita AS bernama Milderd Hill.

Awalnya lirik pada melodi lagu itu ialah lagu 'Good Morning to All' yang ditulis oleh adiknya Patty Hill sebagai lagu yang dinyanyikan oleh pelajarnya kepada guru mereka di Louisville Experimental Kindergarten School.. lagu ini pertama sekali disiarkan pada tahun 1893 dan semakin popular bertahun tahun dinyanyikan di sekolah sekolah di AS.

Good morning to you,
Good morning to you,
Good morning, dear children..
Good morning to all..

Patty kemudiannya menggantikan lirik lagu 'Good Morning to All' dengan memasukkan lirik 'Happy Birthday to you, Happy Birthday to you, Happy Birthday, Happy Birthday, Happy Birthday to you..' dan lagu ini menjadi sangat terkenal.

Ia telah diterbitkan pada 1935 setelah dipopularkan pada tahun 1930 ketika dinyanyikan dalam Broadway production 'As Thousands Cheer'.. dan sejak itu ia menjadi mega-hits klasik sepanjang zaman.

Untuk pengetahun korang, lagu 'Happy Birthday to You' lirik dan melodi masih di bawah perlindungan hak cipta, sehingga setiap kali kita mendengarnya dinyanyikan di TV atau radio, sepatutnya royalti masih dibayar kepada penerbit. (kini Warner Chape di AS).

ps: Happy Birthday to me, Happy Birthday to me, Happy Birthday, Happy Birthday, Happy Birthday to me..oyeh!! dah tua.. kubur kata mari!!..:P

Sumber wiki 1 dan wiki 2.

52 comments:

Puteri Iqa Izyan said...

ha'ah. baru pasan. melodi dr lagu good morning =D

eh. tomorrow is my birthday. so, boleh la nyanyi esok kan? hahaha

Abu Huzaifah said...

hehe... gud morning to you... errr... hppy besday to you... hOhO

muhamad hanif said...

Err,

nak suruh orang wish birthday leteeeww..



AHAHAHAHAHAH

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

Happy birthday to u abu..bagusnya abu ni sempena besday dia citer sejarah lagu happy birthday..:)..nice

hanjila said...

first time tau sjrh lagu ni. menyelam sambil minum air. ok, happy birthday...haha

Lalalilillulu said...

ko ni kreatip la...besh!

neway...HB beb...semoga pnjang umo...murh rezki...n cept temu jodoh...kawen jemput aku tau...:)

n hope persahabatan kite ni bleh kekal even kite cume membe blogging jerk...peace yiawww ^^

rara pinkmafia said...

pas ni boleh lah nyanyi lagu good morning to you lak eh.heheh

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

oooohhh...baru tahu..hahaha.. :D

Miz Novexx said...

alaaa.... baru kutahu, so Good Morning to you!!!! (^_^)V

leya said...

lagu good morning rupenye ye.. ehem besday boy la nie ek...selamat hari lahir ye abu yg ke....brape tu babe?? hehehe..have a nice day ahead bro ;D

Scya Lollita said...

CEYCEY , abu abu , x lame lg naik plamin lak hikhik

WZulhilmi said...

happy birthday ABU!! *letupkan confetti* =)

yatie Awang said...

ooo...birthday Abu ye????

HAPPY BIRTHDAY TO ABU 3X

Kalau betullah, kalau tak nak tarik balik hihi

syrupmasin said...

ohh birthday kau ke?? haha..happy birthday..ececece..sile kawen :D

izzah said...

happy birthday abu!! :)
:)

Aki said...

Bos Abu!! Selamat Tua.. Yeah ha..

Pirenthenal Valtekel ! !.. (tanya sama kawan ko yang Indian).. Hahaha..

ayie said...

happy birthday pak abu..semoga panjang umor, murah rezki dan cepat dpt jodoh..

br th ni..hihi..thakns sharing info

Fathiah Hamim said...

err nak wish beday ke apa neh? :P

cik sakdi said...

wah mesti bangga kan kaum kerabat dia coz 1 dunia tau lagu tu. hari2 ade orang nyanyi. hehe

deeya said...

satu2 nya lagu yang seantero dunia nie boleh nyanyi .. hehe ~

ABU .......! happy besday to you .... yaaay ! abu da besar :p

sleeping_maniac90 said...

slmt hri tua lalalalala...

YOUsoF said...

Selamat hari lahir En. Abu...

Aku baru tau pasal sejarah lagu evergreen ni Bu.. heheh mekaseh².


Bagus jugaklah ko ingat pasal kubur tu.. Makin tua setahun, tapi mungkin ramai yang tak terfikir atau tak perasan kita makin dekat dengan kematian....

bunga said...

oo..baru tau la..ehehhe...

selamat hari lahior..

Allah selamatkan kamu..
Allah selamatkan kamu..
Allah selamatkan abu..
Allah selamatkan kamu..

ABU said...

puteri: aku pun baru tahu..slmt hari jadi esok :)

abu: tq abu..slmt tenga hari..:P

hanif: tak nak wish pun tak pe..wek!! hahahaha :P

kak rina: tq kak rina..ok jak :D

hanjila: tq hanjila..minum air la..hahaha


lalalililululu: tq lalaalliliililululu...tq doa2nya ok..kita kawan :)

rara: blh la nyanyi..:D

fee: kan kan..

miz novexx: slmt tenga hari :)

leya: tq leya..:D

scya: nak la sapa tak nak..hahaha :)

wzulhilmi: tq wzulhilmi :D

kak yati.. tak kak..besday abu la hari ni..hehehe

masin: haha tq srupmasin..nak kawen..

izzah: tq izzah..

aki: tq aki..

ayie: tq ayie..tq jugak doa2nya..:)

fath: ya la..hehehe wish tuk diri sendiri..

cik sakdi: mmg la bangga..satu dunia kot :D

deeya: tq deeya..tua dah hahaha

sleeping: tq..:D

yousof: tq yousof..mstila ingat mati :P

bunga: tq bunga ;)

harrazdani said...

oic...bagus entry ni...input yg baik...

Faraa Eiman's said...

ya ke ? haha
befday ko ? hoho , tua dah , muahaha

HB (:

dill said...

saye wish lagi skali.

Happy Birthday ABU!

dill.

ïêmå å¢klê§ said...

oo ad hak cipta erk..
nasib baek xkena saman time wish kat facebook..
hoho

Aman Ibrahim said...

meh Aman wish~

happy Birthday to u ABU. May Allah bless you always okay. Happy always.

mykhalis said...

pergh..mesti kaya raya kan?patutla orang sentiasa cuba reka lagu hari jadi sendiri

Fyqa said...

beday kau ke.











HAPPY BORNDAY !
;)

Lieyly ︱ Alia said...

woo baru tau , best3 :)

happy birthday abu ;)

Aisyah Aina said...

tiap pagi aku nak nyanyi kat cikgu aku la macam ni..haha


happy birthday abu :D

Far8 budak baik said...

waaaa baru aku tahuuuuu...
ingt biasa je perkataan ayat tu..
hahaha...

perghhhh besarr dahh dy..
abu..hepi besdayyyy...
may Allah bless you...

pung pung pung ( bunyi bunga api )
=)

Anif Abdullah| AA said...

ouh.. begitu ye bang.haha
Happy 'Tua'day incik abu!!..kekeke

amna said...

1890?? kiranya lagu negaraku pun jauh lagi muda la nih.. hehehhe ^^

Diary oF Mine said...

eh.. baru tahu... heheh... birthday kamu ka??? happy birthday then... :))

APAN said...

bufday ko ke bro hari ni?selamat hari lahir la...

papepun, nice info.x penah lansung nak kaji mende ni.haha...

ツ Bieaz ツ said...

arr baru tau lagu good morning rupanya..

ABU besday kamu ker nie?hihi
hapi besday :)

cucu umie said...

hehehe..happy birthday untuk bro juga..kehkeh

Nurnajwa said...

Birthday kau ke? HB la ehhh :]

vampire's lovex said...

dah lama x de org nyanyi kan untuk aku..sobb sobbb... hahaha.*tipu

amir aizat said...

happy birthday ABU!

schaze zainn said...

sampai macam ni sekali ye anda membuat research..ekeke xP

Shawn Razaleigh said...

ni info yg gila babeng punya gua tatahu

Shawn Razaleigh said...

bdw, happy birtday abubububuubub

ayie said...

pelik beday boy xde entry lagi..hihi

ishiko said...

err... kubur kata mari.. -_-"

nunama said...

oh3... haha.

Hepy besday to u.
hepy besday to u.
hepy besday to Abu.
Hepy besday to u. :)

Sory Abu. Lambat wish. Hepy belated besday!! :)
Semoga bahagia selalu.
Senyum sokmo!

amny said...

alaa..da terlepas..

wish gak..

happy belated befday..:DD

tia @ Ini Kisah Tia said...

oh ? ingatkan tu lagu budak2 .. hehe :)

sergeant keroro said...

hepi belated bday :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!