Saturday, July 9, 2011

Hidup Ini Seperti Kertas Double A

Korang perasan tak dalam tivi ka, novel ka, atau dalam entry entry bloggers.. hidup selalu diumpamakan dengan sesuatu benda, ataupun hidupan lain.. perasan tak?.. yang paling banyak sekali orang cakap hidup ini seperti roda, kejap kita berada di atas kejap kita akan berada di bawah, beringat ingat la konon..

Kalau Hamzah Ian pulak sekarang tenga mengumpamakan hidup sebagai sperma, berenang renang menuju kejayaan di dalam tiub fallopio, ada sperma itang, sperma baik dan sperma jahat.. ada jugak sperma yang dipersia siakan.. faham kan..hahaha.. pegi baca entry dia..

Disebabkan hidup kita yang sangant kompleks.. korang boleh terjemahkan hidup korang seperti apa sahaja yang korang suka.. nak cakap hidup ini seperti pokok pisang berangan? hidup ini umpama batu di tepi jalan?.. hidup seperti tong gas di dalam dapur.. atau hidup ini umpama kereta pun boleh jugak.. cuma terpulang pada korang merge kan menatang tu dengan hidup korang..

Sebagai contoh, aku boleh cakap hidup ini umpama kertas Double A di pejapat.. jika ia putih bersih tak berconteng ia sangat berguna, boleh print document penting, boleh print color cantik satu page bernilai 50sen, mahal tau!. tapi kalau dah tersalah print/ conteng kadang kadang orang buang macam tu jak, walhal kat belakang tu masi boleh pakai lagi..ye dak!

Samalah macam hidup kita, setiap orang mempunyai potensi untuk digilap menjadi orang yang lebih cemerlang.. tapi jika kita tersilap dalam memilih jalan hidup orang akan memandang serong terhadap kita, sedangkan daripada sudut pandangn yang berbeza kita masi mempunyai peluang lain dan kesilapan lalu masih boleh dimaafkan even parut lama masih kelihatan lagi.. ceh ceh!!

err.. korang rasa betul ke perumpamaan hidup yang aku bagi ni, main belasah jak kan.. hahaha.. bagi korang pulak, korang nak umpamakan hidup sebagai apa?.. hehehe..

43 comments:

Aisyah Aina said...

hidup aku bukan macam kertas double A tapi hidup aku umpama kertas IK yellow....hahaha

dill said...

setiap orang ade perumpamaan hidupnya tersendiri. tak kisah apa jua, janji ada makna di sebaliknya. tak gitu?

dill.

Fathiah Hamim said...

hidup aku umpama bulan. eh? =.=

Miscellaneous Smiles said...

betul betull..~~

tpi sy tiada hidup..~~

aqmalazmi said...

hidup aku umpama entry..kejap best kejap tak best..
ahahahha

sergeant keroro said...

hehe, nice!! XD

p/s : hidup ini seumpama alien. anda akan rasa pelik sekiranya anda lain XD

Syuxer said...

ada bakat jadi pakar motivasi,bro..:)...

bagi aku..hidup neh cam lagu..:)...kalau indah lagunya,akan dikenang tempoh lama..kalau burk lagunya akn dkeji lama...

cucu umie said...

setiap orng ad kllbhn tetapi kalo slh care masih bolewh diperbaiki dengan lihat dimana kekurgn..huhu bg ayie, hidup kdng2 memang mcm roda..huhu

syrupmasin said...

haha..alaa double a mahal la..yg murah sikit ta de?? :D

vampire's lovex said...

betol betol....

macam perumpamaan wujud skg ni...

double A pon boleh hehe

~SaL IjOu~ said...

boley ajo..kertas putih bersih..ibarat kain putih..mak ayah bertanggungjwb mencorakkan tika kita masih bayi..kalo elok, maka eloklah kita, kalo sebaliknya, syg sekali~

alif haris said...

hidup umpama sehelai kertas majong .. hehe ^^

Tea said...

hidup ni umpama hujan. huhuhuhuhu.
T________T

Far8 budak baik said...

aku nk hidup umpama
hamzah tuuu..hahahahaha
kau kertas double A..
kalau aku hidup umpama
air..yg pergi biarlah pergi..
yg datg kita harungi..cewahhh
ahaha

Pyka Rahmat said...

hidup ini umpama pelakon popular. alaaa tak kena pula. hm *lari !

ghost writer said...

aku faham.

malah nak umpamakan hidup ini macam mesin fotostat pun boleh..

^baju kurung^ said...

yabetol~
hidup ni hiduplah kann
*blakang krtas yg silap print mmg brguna, bleh wat conteng2

Shamsuddin Amin said...

ok la tu...
dari mcm touch n go... LoL

ishiko said...

macammacam perumpamaan boleh bagi.. huhuu..
hamzah ian =..="

Faraa Eiman's said...

haha , boleh diterima ag la
kalu na di compare nan mejah , grr*
muahaha ;p

Hans said...

boleh diterima juga point2 ko tu
:-)

Keputusan Jom Main Teka - Teki

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

hidup ni umpama laptop..takde laptop tak boleh nk blogging..erk? haha >.<

leya said...

nice entry..kalo aku idup umpama buaian yg kt taman prmainan tuh..kalo kte duduk je tnpa hayunkan buaian tu kte xdpt rasai nikmat bestnye buaian tu, dan kalo kte dah hayun skit dan makin lme makin laju maka keseronokkan tak trkata..so life pn as simple as that..kalo kte hanya dduk dan tggu maka xdpt pape la..kalo kte usaha skit demi skit maka hasilnya akan buat kte bhagia dan sronok..pnjg la plak komen ni heeee ;p

nfdeeda_zubir said...

hamzah ian tu memang.
hidup aku takde umpama apa.
Live to please Allah, not to please people.

**::CIKNUURUL::** said...

bg CN hdup umpama daun brgguran like winter sonata,.hamoihh,kemah!,.xnk kalah perumpamaan,.haha,.

muhamad hanif said...

aisehmen,


bnyk betul perumpamaan kn ?

zie_ira said...

yeah ,,belakang kertas yg ksong leyh di gune kan tuk mengira2 sifir,,==' tapi stil berguna,,^_^

apik pehe said...

hahaha..tak pasal2 kertas double A jadi mangsa

amir aizat said...

nice abu! hidup ni mmg berbagai2 pon

yatie Awang said...

kertas double A boleh, sama juga dengan kain putih, kita mencorak ikut kemahuan, cantik dicotakkan cantiklah ia,...kalau sebaliknya....

rafiq said...

hehe betul la tu.. hidup umpama kertas.. kitalah yg mencontengkannya pun..

NARDtheNERD said...

hidup ni bagi i macam aikrim la abu..
nikmatilah ia sebelum ia cair..

ehehe.
:)

adwafarahin said...

pon bole nk same ngan double A -___-"

amna said...

Idup saya ibarat Bright Paper 0.8gsm :'( huhuhu

ena meina said...

double A pon ok gak..nice entry abu,hehe:)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

hidupku mcm sepohon epal kot..hahah..tah ah..tak reti akak nk bermetafora ni..

satu je pesan akak..jgn bazirkan kertas..abis pokok kena tebang nk buat kertas..

zureen said...

hehe.. nice entry laa abu! best je baca :)

Diary oF Mine said...

hidup ku umpama budak wangi.. ahaha... :P

Nurnajwa said...

Wahwah XD

ayie said...

hehe ok pe hidup sebagai kertas double A.. kalau hidup macam facebook..boleh tak??hehe

ABU said...

aisyah: kurang kualiti banding Double A :P

dill: ya betul..aku setuju..:)

fath: wah terng la hidup awak..hehe

pijah: mana hidup awk? pgi mana ha :P

aqmal: oh..blh jugak..kadng2 boring..haha

keroro: eik alien pulak..haha

syuxer: lagu ya..bagus..lagu metal haha

cucu: ya roda paling banyak oarng cakap :)

masin: ada kertas tisu..haha

vp: kan kan

sal:ya lebeh kurang mcm kain puteh gak kan..

alif: keh keh blg gak..

tea: ayoh! basahla :P

far8: ceh ceh..basah jugak..haha

pyka: mmg tak kena hahahaha

ghost: kan semua blh..:)

baju kurung: ya jgn mmbazir :)

as: tau jak kan..hahaha

ishiko:hahahahah

faraa: sperma pun ok gak la hahaha

hanis: :)

fee: hahaahha lawak blh gak tu..

leya: betul nak syok kena la buai kan :D nice..

nfdeeda: :D

ciknuurul: amboi..kemain lagi pgi winter sonata bagai hahaha

hanif: hahahaha kan ko nak umpamakan apa pulok..

zie: betul..jgn mmbazir..

apik: hahaha..conth ja bah..

amir: kan :D

kak yatie: kan lebih kurang..:D

fafiq: setuju kan..:D

nard: ye la tu ko kan..aiskrim sedap like :)

adwa: oh kangen sama kamu.. :) ya blh jugak kan..

amna: itu tak nak hahaha

ena: tq...:D

kak rina: blh gak tu..lapo blh petik buah dia, makan hahaha

zureen: tq..aku jeles dgn ko..sbb pandai pakai flash..

diary: hahaha pulak wangi..yg busuk cam mana pulak..

nurnajwa: ;)

ayie: hahaha blh ja ayie kalau ko nak..haha

Bidadari Syurga said...

ya betul tu... dan allah takan pernah menolak kita walaupun dulu kita jauh dengan DIA.... best entry nie...

A retarded kitty said...

amik water colour conteng sepuas hati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!