Tuesday, July 5, 2011

Elakkan disfungsi ereksi seks, mati pucuk etc.

Apa yang amat ditakuti oleh kebanyakan kaum lelaki adalah disfungsi seks, seperti mati pucuk, tak boleh naik, cepat pancut etc.and what ever.. ini disebabkan penyakit tersebut boleh mengurangkan keyakinan diri dan tidak dapat memuaskan pasangan ketika melakukan hubungan kelamin..

Sebelum itu perlu anda tahu definasi disfungsi ereksi.. ia adalah suatu keadaan dimana seseorang lelaki mengalami kegagalan dalam memulakan atau mempertahankan ereksi sehingga waktu yang diperlukan oleh kedua dua pasangan seksual untuk mencapai kepuasan..

Di sini adalah beberapa cara yang dicadangkan oleh pakar pakar kesihatan dalam menjaga kesihatan seksual bagi lelaki untuk mengelakkan disfungsi ereksi.. 

Pengambilan makanan yang sihat
Elakkan pengambilan makanan yang boleh mempengaruhi kesihatan jantung.. ini kerana jantung berperanan penting dalam kemampuan ereksi ketika pengaliran darah yang diperlukan oleh penis.. banyakkan pengambilan buah, sayur, kekacang, ikan, minyak zaitun dan makanan berprotein..elakkan makanan berlemak dan goreng goreng.. 

Menjaga berat badan
Semua tahu bahawa berat badan berlebihan boleh mempengaruhi tahap kesihatan kita termasuk diabetis type 2 yang dapat menjejaskan saraf dan fungsi badan. Jika ia terkena pada saraf yang mempengaruhi penis maka fungsi ereksi juga boleh terganggu.. 

Elakkan tekanan darah dan kolestrol yang tinggi
Pastikan anda mengawal tekanan darah dan kadar kolestrol dalam badan secara teratur.. ini kerana ia mampu merosakkan salur darah termasuk yang membawa darah penis sehingga boleh menyebabkan disfungsi ereksi.. kembali kepada no 1, amalkan pemakanan yang sihat..

Elakkan pengambilan minuman beralkohol
Minuman beralkohol boleh menyebabkan kerosakan pada fungsi hati, saraf dan mempengaruhi tahap kesihatan badan seterusnya boleh menggalakkan lagi disfungsi ereksi.. 

Senaman secara teratur 
Senaman seperti berjalan, berenang dan aerobik telah diketahui umum boleh meningkatkan status kesihatan seseorang.. badan yang sihat boleh meningkatkan fungsi seks seseorang.. tapi perlu diingat, elakkan tekanan berlebihan pada penis, skrotum dan anus ketika bersukan kerana ia boleh menyebabkan berlakunya disfungsi ereksi.. sebaiknya sila gunakan alat perlindungan yang betul.. 

Mengawal kadar hormon testosteron
Pada kebiasaanya kadar hormon testosteron akan mula menurun setelah seseorang lelaki berusia 40 tahun.. dan ia boleh mempengaruhi ghairah seksual seseorang.. dengan itu penting bagi seseorang lelaki memerhatikan kadar testosteron dalam badan.. macam mana nak buat? sila google atau berjumpa dengan doctor.. 

Berhenti merokok
Jika anda adalah seorang perokok, hentikan ia sekarang.. ia membahayakan kesihatan, membahayakan pembuluh darah dan menjejaskan pengaliran darah ke penis anda.. 

Jauhi seks berisiko 
Terdapat beberapa kes dimana disfungsi ereksi disebabkan oleh kecederaan pada batang penis ketika melakukan hubungan seks.. untuk mengelakkan perkara ini berlaku, hindari posisi yang berisiko dan jika penis terasa sakit sebaiknya seks perlu dihentikan dahulu.. 

Mengurangkan stress
Keadaan stress yang melampau boleh meningkatkan kadar hormon adrenalin dalam badan yang boleh mengganggu pembuluh darah, menyempit seterusnya boleh menyebabkan disfungsi ereksi.. oleh itu ketahui cara mengurangkan stress dan dorongan seks yang baik..
sumber: google dan WebMD.com

40 comments:

Faraa Eiman's said...

err* entry tu ukey
tp gambar tu..
#aishh , haha
sgt ekstrem ! xD

Aisyah Aina said...

apa ni? apa ni?
haha

HonEyBuNNy said...

ish2....

baca p la untuk masa depan..hahha

Cik Azizah said...

ha..hentikan merokok tu! tu yg paling penting! good info.

muhamad hanif said...

yeah !

jom buat kempen save ur generation ?



AHHAHAAH

nurfatiha blacky said...

hahaha. sperm mcm katakk. wakakaka. gambarrr menarikkk. cehhh.

Fathiah Hamim said...

blur jap boleh. haha *bajet suci*

syrupmasin said...

haha..err..kalu pegi berurut?? :D

ayie said...

yeah thanks sharing dr abu..:)

nawal addina said...

haih ! pic tu kacau laah ! ahhaha XD

Syuxer said...

aku rasa ko dah boleh jadi pakar sakit tuan dah neh..detail ko bagi penerangan..aku suka..:)..berguna untuk orang lelaki..

niena shopping2u said...

hehehe... btul kta syux tu, da leh jdik doc pakar skit tuan

ABU said...

ohmaigot!! tak blh belh dgn korang ni hahahahaha..

Scya Lollita said...

i'm only 19 to read this (patut ke x ??)


tp utk kbaikan mse depan aku nak like infinity :P

(blushing)


incek katak kembung aku smoking
T_____T

cucu umie said...

yhnkx for the info bro..ayie rase kbnykn sekrng nie memang sdng mgalami perkara nie..heheh

Khairil said...

haha..aku sokong yang syuxer komen tu..boleh ganti doktor kat harian metro tu...hahaa

apik pehe said...

fuhhh..naseb bek tak merokok

Bidadari Syurga said...

eeerkkkk....

ittew tumpang baca ja.....

Abu Huzaifah said...

errr... nice info =..="...

gmbar... hikhik.. explicit..

azwa amani said...

bagus2.. sesuai untuk org yg nak kawin... huhuhu... ade plak sperm leh jadi katak ea... huhuhu lawak jerr

Bella Bell said...

ewwwwww.. tips terbaik! nak suruh bakal suami baca.. hahhahha!!~



^^

sergeant keroro said...

nice tips!!

p/s : kena jaga leklok, aset utama ni XD

adan said...

nice bro.. btw nasib baik aku bukan perokok..

penting untuk lelaki..

Addin said...

haha stop smoking ! :)

GaRy™ said...

elakkan pengambilan alkohol?..
otw... hehehehehe~..

vampire's lovex said...

okay2 aku ikot nasihat ni..

errrr....hahaha..

Siti Mashitah Saidin said...

agaknya lelaki jarang amek kesah pasal hal nih... kan?

ntah.. rasa ja la... :P

Mawar Berduri said...

bab rokok tu aku sukaaa..


n bab gambar sperm...

kihkih.

cantekk said...

err...kompius jap...

abu, ko tgh siapkan diri ea..?

;-D haha

semuga berjaya!!!

bunga said...

emmm.emmm..malu nak baca..heee

Lalalilillulu said...

wow!! tenks 4 sharing....

Raji and Yeen said...

ni info yang bagus thx for sharing..
kita semua bakal berkahwin kan para bakal suami lol +.+"

Anif Abdullah @Mr AA said...

ganashh pic atas tu.HAHA..
Gud info :)

YOUsoF said...

Selamat menjadi suami yang mantap luaran mahupun dalaman... ;D

tia @ Ini Kisah Tia said...

hahaa . mau komen gambar spermnya yang sudah jadi katak tu jak . hahaaa . gilak eh ternak katak

schaze zainn said...

moral of da stori = berhentilah merokok..agaga xP


entry okeh tp gambar sperm = katak? ahaha sengal la dokter ABU ni.. xP

alif haris said...

terbaik la abu !

laki kene jaga bnde nih .. asset pnting wwoooh~ hee

harrazdani said...

thanks...gud info abu...tp pic sperm tu lain mcm plak brutalnyer..hahaha

Tea said...

hehehe. good info. nt boleh bgtau kt suami. *macam ada plk.

gmb yg 1st errr aaa. no komen.

next two. hikhik je lah.

amir aizat said...

gmbar last kelakar la abu! haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!