Tuesday, June 7, 2011

Tips hilangkan rasa mengantok di tempat kerja 2

Hari tu aku ada bagi tips untuk hilangkan rasa mengantok di tempat kerja kan, kalau nak baca klik kat sini.. entry kali ni adalah sequel daripada entry tersebut..

Ini adalah hasil pengamatan aku di beberapa syarikat tempata aku telah bekerja, pembacaan buku, melalui kaca tv, dan perkongsian ilmu dengan rakan rakan yang berada di sekeliling aku..

Aku harap ianya berguna untuk korang dan juga untuk diri aku sendiri.. kalau korang nak amalkan silakan, yang penting prestasi kerja harus sentiasa tiptop..oyeh!!

Makan makan sambil borak kat pantry
Cara ni sangt berkesan sekali, kalau ngantok pegi je kat pantry, buat air.. duduk sambil borak borak kosang.. untung kalau ada makanan kat situ, boleh bantai terus.. kalau ada auntie pantry, potong potong kue ke, buah ke..boleh mintak sikit.. hilang ngantok.. 

Betenggek tepi mesin fotostat
Ngantok sangat kan.. cari la benda yang perlu untuk diprint, jangan print color..sebab mahal, jimat kos.. print black and wight, document yang betul betul nak di print, pastu betenggek sat kat tepi mesin fotostat tu.. and then ada member office yang datang nak print jugak, so boleh la borak sekejap, atau mengumpat, fresh kan otak gelak kuat kuat.. keh keh keh.. 

Berjalan lepak kat meja officemat yang lain
Ni pun ok jugak.. rasa bosan boleh menyebabkan kita rasa mengantok.. satu cara ialah dengan hiburkan hati, berjalan ke meja officemate yang lain, sekejap je tau.. bincang pasal kerja sikit, diselang selikan dengan guraun senda dan umpatan.. ia memadai untuk menghilangkan rasa ngantok untuk beberapa minit..

Bersiar siar ke operation line
Kalau kerja dah habis, mesti korang rasa boring kan, pastu mula la rasa mengantok.. dengan cara bersiar siar di operation lain ia dapat meregangkan otot otot badan.. sambil sambil tu boleh cuci mata.. konferm ngantok akan hilang.. 

Buat buat busy/ Looks like busy (LLB)
Kadang kadang rasa boring dan mengantok akan timbul sebabkan kerja tak banyak kat office.. kalau nampak tak buat kerja nanti orang lain cakap apa pulak kan, lagipun kalau bos tengok dia mesti marah kan.. so dengan LLB korang akan kelihatan lebih cergas dan pada masa yang sama rasa mengantok akan hilang dengn serta merta.. cara LLB yang paling efficient sekali ialah dengan membawa sehelai kertas dan berjalan kehulu kehilir sambil menampakkan muka yang busy..

Ha itu je la tips daripada aku.. panjang sangat dah.. tu pun kalau korang baca.. korang baca tak ni?.. mesti tak kan.. tau la korang nanti, tips ni sangat penting ok..

Aku rasa mengantok sangt malam ni, tak sempat nak bw.. esok je la ya aku balas kunjungan korang.. sebelum korang bela, bagi la pelempang kat aku.. aku redoh dan terima seadanya..

23 comments:

Abu Huzaifah said...

tips yg menarik...
aku klu ngntok kuar ofis hisap rokok..hikhik.. bos sempoi...cayalah... :)

SoLy SoLicious said...

saya punya tips mengatuk..

gossip..hehe

Pijahh' de-Arr said...

tak bekerja lagi~~

*tido awal esok nk kje~~=)

Nurnajwa said...

Nak tips hilangkan ngantok kt sekolahhhhh. Nk jgak! Nk jgak! ><

Haha, haish, asyik kuyu je time BIO XD

amir aizat said...

haha terbaiklah abu!

Cik Miza said...

keje bank x boleh pakai sgt tips ni. berdepan ngan customer, tapi ngantuk jugak. so, ajak customer tido!!

apik pehe said...

hhahaha..nanti apik try mase LI..haha

fikri FAUZI said...

haha, dah curik tulang namanya tu bro! :D

bunga said...

satu perkongsian tip yang baik..tq..

chemay said...

buat2 bizi tu chemay dah selalu praktik masa dalam kuliah dekat matrik dulu.
haha

cantekk said...

ohh...bagus kau bg tips ni, aku sll je ngantuk..

sume tu aku buat, tp bile da balik smula kt meja sndiri, aku ngantuk balik la..caner abu?

;-D haha

*huwaaarghh,,,tngntuk plak,,hihi

syrupmasin said...

err..orang yg dah keje bnyak buad mcm nih..gile mcm cuak pulak nnt nk keje..

Aisyah Aina said...

tak sabar nak kerja sebab nak ikut tips ni :)

YOUsoF said...

Aku ada jugak guna cara LLB tu... mudah dan mudah.. ;D


Berapa pelempang berjaya ko kumpul Bu?

nfdeeda_zubir said...

LLB ? macam bachelor of laws pulek.
cer buat entry
' tips hilangkan rasa mengantuk di dalam kelas '
nnti aku 1st komen ! kehkeh

ïêmå å¢klê§ said...

ala...
senang2 tido je kat pntry 2,,,
huhu

nelly said...

bagsu2 ..sellu mngantuk kat kelas ..hehehe

adwafarahin said...

meh nk lempang seliang
hahaha

abu..abu..

zati embong said...

selinap masuk surau,pas2 tidur.haha

APAN said...

haha...banyak yg dah diamalkan dah kot...teruk betul ko ni.x ngantok pun ko kompem buat kat office ni.haha...

czueka zulaikha said...

haha teringat time praktikal dulu..mmg slalu wat bnda2 cm ni.
asal ade staf na gy fotostat cepat2 offer diri sbb nak mengelat dr mngantuk :) huhu

Dayana Nasir said...

"makan-makan sambil borak kat pantry"

camne lah tak gemuk -__-"

Ayie said...

sonang cite, tdo je kat surau.. macam aku.. steady je.. hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!