Monday, March 7, 2011

Tips untuk mendapatkan harga tiket kapal terbang yang murah

Sedang orang lain busy nak bagi tips famouskan blog aku pulak dok busy nak bagi tips kat korang cam ner nak dapat tiket kapal terbang yang murah..ngeee..tu pun kalau korang rasa ini sebagai tips ataupun ini cuma general knowledge yang semua orang pun boleh tahu.. ye la aku dah beberapa kali tekena akibat kurang arif tentang ini. beli tiket harga yang sangt mahal, atau dah beli awal pun tapi trpaksa tuka tiket baru..demmm kost!! so, kat sini aku nak berkongsi dengan korang sedikit yang aku ada untuk mereka yang mungkin ingin tahu pasal benda ni..ok la kita terus kepada tips:
 

1. Rancang perjalan korang.
Yang ni sangat penting, pastikan korang rancang perjalanan korang betul betul. jangan buat last minit. kalau dah yakin korang terus beli tiket flight awal awal. sebab kalau beli awal selalunya harga tiket murah, jangan esok nak terbang pas tu baru hari ni nak beli..mampus la korang..

2. Rajin survey tiket kat internet.
Dok korang asyik online, blogging dan facebook..korang rajin rajin la survey tiket. kot kot ada tiket yang murah kan.. ala tak beli pon just survey survey je klick kat Booked Tiket, tengok kot kot ada tiket yang murah. pada kebiasaanya kat home website dorang tu ada kurkan iklan. ada promosi. tengok betul betul penerbangn pegi mana dan period booking tarikh bila. kalau berkenan terus je beli. jangan tunggu lama lama sebab tiket macam ni cepat je habis..melepas la korang..

3. Alert dengan promosi.
Ini termasukklah iklan kat tv ataupun news paper. baik beli tiket masa promosi berbanding hari hari biasa. ya la masa promosi ni harga tiket jauh lebih murah..yang seringgit pun ada jugak ok..hehehe..tapi aku tak pena lagi dapat tiket seringgit ni..tak per la kelas ekonomi pun ekonomi la, yang penting dapat beli teket murah dan sampai ke detinasi yang kita nak pegi..so rajin rajin la korang bukak news paper..

4. Beli online atau beli kat kaunter syarikat penerbangan.
Maksud dia di sini ialah jangan beli kat kaunter agen. sebab kalau korang beli kat kaunter agen mereka akan kenakan charge perhikmatan..harga tiket flight biasanya akan mahal sedikit berbanding korang beli online atau kat kaunter sebenar, contoh kalau airasia korang blh terus ke KL Central tingkat atas..beli kat agen mahal pun lebihkurang extra rm30 hingga 50 je, tak silap aku la..kalau korang tak kesah blh je beli..berbanding korang beli online, harga yang dia tunjuk kat situ, jumlah tu la yang korang perlu bayar..sekarang ni banyak kaedah, kredit kat boleh, direct debit drpd akaun bank pun boleh contoh macam cimbklicks ataupan mybank2u..so kalau korang takde akaun cam ni, orang bukak la ya..senang siket, tak yah nak pegi beratur kat kaunter tuk bayar bill..


5. Elakkan shopping lebih lebih ketika beli online.
Ha!! yang ni untuk mereka yang beli tiket secara online. selalu berlaku kalau nak beli tiket airasia. ingat berbelanja mengikut keperluan. masa korang tenga bali tiket online korang akan dicadangkan oleh website tuh  untuk beli barang makanan ataupun barang barang lain melalui internet,..ok fine, mmg harganya agak murah berbanding kalau korang beli masa dalam kapal. tap kadang kadang barang tu tak perlu pun nak beli, ataupaun tak perlu nak beli banyak banyak...kat bawah pun ada jugak benda tuh. untuk mengelakkan rasa lapar dalam kapal korang bolehlah makan sebelum penerbangan bermula..makan yang biasa biasa je ok, jangn overloaded sudah. kang sakit perut pulak masa dalam kapal..adeehh!!
tapi kalau korang beli MAS atau penerbangn lain harga tiket dah termasuk dengn harga makanan, so sebab tu harga tiket tersebut agak sedikit mahal..


6. Berhati hati ketika membuat pembelian online.
Yang ni aku pernah kena sekali..tengok betul betul tarikh dan masa penerbangan time korang buat pembelian online. kalau boleh baca berulang kali. pastikan tarikh dan masa penerbanagn adalah sama seperti yang korang nak. sebab once dah beli, status penerbangan jugak dah conform. so, sebarang pertukaran tarikh dan masa akan dikenakan charge. lagi, contoh seperti airasia, dorng akan kenakan charge rm90 henggit tuk sebarang pertukaran dan charge beza harga tiket...maksud di sini, jika harga tiket yang korang dah beli tu rm100 then tukar tarikh baru yang korang nak harga RM200, so kena bayar RM90 plus RM100 plus new insurance dll..

Tutorial cara nak beli tiket kapal terbang online klik kat sini
Tutorial cara nak tukar tarikh dan masa penerbangan online klik kat sini

Ok itu jer yang aku ada. yang lain  lain korang pikir la sendiri...unless korang memang dah kaya dan tak perlu tahu benda ni tu lain cerita..hehehe...wa cau...

14 comments:

Damia Ayesha said...

informasi yang cun...TQ :)

mr_mrs mikko said...

hihi..
aku bru ja book tiket bulan5 g k.l ari tu..
cewwaaahh..
lpas aku beli on9 tu, aunty aku mo bli tiket yang sama, mahal sudah!
rezeki eh dp tiket murah..
skali ada price utk bulan 9, rm10,
tp untuk 1 way jaa.. mahal jg kalo ambil 2 ways.. haih.

Shamsuddin Amin said...

ada ka business class yg murah,,,,?

GiveAsh said...

Ayesha: tq..^^
mrs mikko: kan..kalau dpt tiket murah mmg best..mcam mau beli banyak banyak jak kan..haha
udin: ada kott..survey la..:P

omai.n i k l i s a said...

xpernah boleh nak tahu my schedule in the future.

tuh yang xberapa nak beli tiket flight ni. ishh

blog-tips-kurus said...

bagus! bagus!
*mujur balik Pahang tak perlu terbang.. :-)

~adEKukEsaah~ said...

penah dpt hrge tiket blk kmpg 1 sen..hehe

JomStadi said...

belum ada rezki dapat tiket murah..slalu tkena yg mahal jek..huhuu

Anonymous said...

nak yang murah kna bli awal la,siyes mak aku pgi london kna 1200 ja,klau bli skrng dkt 4600 oo..
tp bli kt agent la,dia bli tahun lpas kot

Hanif said...

Tips menaril..rancang nak pi Sabah hujung tahun ni...

Anonymous said...

info y memang membantu..

Chic Na said...

jarang ada tips mcm ni. good tips. tq anyway. :)

Online Travel Reservation said...

Hi!

Kalau korang boring asek AA or MAS jer, bole cuba try flight lain, kdg2 harga lagi murah dan berbaloi..

Ade ke? macam mana? cuba godek kt sini.. Airfares Online Reservation

Selamat mencuba! :)

marine soap said...

tpi kalau kita tukar masa harga yang sama change dia mcm mna?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bau Busuk!!